شامگاه چهارشبه 12 بهمن ماه، پدیده مقارنه ماه با خوشه پروین رخ داد که فاز ماه در این پدیده 63 درصد است
خوشه پروین در فهرست اجرام غیر ستارهای مسیه در ردیف 45M قرار دارد و دارای قدر (درخشندگی) 1.2 است، از این رو میتوان آن را با چشم غیر مسلح مشاهده کرد.
در این خوشه ستارهای حدود 300 تا 500 ستاره قرار دارد اما با چشم غیر مسلح تنها میتوان 6 تا 7 ستاره را مشاهده کرد.
خوشه پروین در فاصله 400 سال نوری از زمین قرار دارد و ستارگان آن در یک سحابی بازتابی (Reflection Nebula) جا خوش کردهاند.
به گزارش مهر، شامگاه چهارشنبه 12 بهمن ماه همنشینی ماه با خوشه پروین را خواهیم داشت و در این پدیده نجومی ماه به نزدیکترین فاصله خود با 7 ستاره خوشه پروین می رسد.
این مقارنه زیبا از ابتدای شب آغاز میشود و فاز (میزان سطح روشن) ماه در این شب حدود 63 درصد است که حکایت از نورانی بودن ماه دارد و این نورانیت میتواند از درخشش خوشه پروین بکاهد.
فاصله ماه و خوشه پروین در این شب حدود 2 درجه و 54 دقیقه و زاویه جدایی این دو جرم آسمانی 3.2 درجه است.
ستاره شناسان "ام. آی. تی" با کمک اطلاعات جمع آوری شده توسط رصدخانه فضایی کپلر یک ستاره سنگی مشابه عطارد را کشف کردند که به دلیل فاصله بسیار نزدیکی که به ستاره خود دارد بخار می شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، این سیاره مشابه عطارد که تاکنون نامگذاری نشده است در اطراف ستاره ای به نام KIC 12557548 می چرخد.
ارزیابیهای اولیه نشان می دهد که این سیاره هر 15 ساعت یکبار با شعاع 1 درصد فاصله زمین تا خورشید به دور ستاره خود می چرخد.
دمای سطحی این کره سنگی به 2 هزار درجه کلوین (هزار و 727) می رسد. به دلیل نزدیکی بیش از حد به ستاره KIC 12557548 پوسته این سیاره به طور مرتب تصعید می شود و به همین علت در اطراف این سیاره فرامنظومه خورشیدی یک تاج بزرگ احاطه شده که می تواند یک دنباله واقعی را بسازد.
تلسکوپ فضایی کپلر ناسا با کشف این سیاره می تواند در واقع چشم اندازی گذرا از سرنوشت نزدیکترین سیاره به خورشید را ظرف 5 میلیارد سال آینده ارائه کند.
براساس گزارش نیوساینتیست، درحقیقت در این بازه زمانی، خورشید به یک غول سرخ تبدیل خواهد شد که دمای آن می تواند پوسته عطارد را بخار کند.
رییس دانشگاه علم و صنعت با اعلام ارسال و دریافت موفق پیام «یا مهدی (عج)» از ماهواره «نوید علم و صنعت» از همکاری 69 شرکت و مرکز صنعتی داخل کشور در طراحی و ساخت این ماهواره بومی خبر داد.
دکتر جبل عاملی در گفتوگو با خبرنگار فنآوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با بیان اینکه ماموریت تحقیقاتی طراحی و ساخت ماهواره نوید علم و صنعت در سال 85 به دانشگاه علم و صنعت ایران واگذار شد، گفت: کار طراحی آزمایشگاهی، مهندسی و طراحی فضایی در سه مرحله در دانشگاه علم و صنعت به دست متخصصان فضایی مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه انجام شد.
وی با بیان اینکه ماهواره نوید علم و صنعت در ابتدای سال جاری آماده پرتاب به فضا شد، تصریح کرد: با تلاش دانشمندان فضایی علم و صنعت بامداد جمعه، 14 بهمن ماه ماهواره نوید علم و صنعت با موفقیت به فضا پرتاب شد.
جبل عاملی در تشریح ماموریت این ماهواره گفت: اولین و مهمترین ماموریت ماهواره نوید و علم و صنعت، قرار گرفتن در مدار زمین بود. دریافت و ارسال پیام «یا مهدی (عج)» ماموریت دوم این ماهواره و ارسال تصاویر که در حال انجام است، ماموریت سوم این ماهواره محسوب میشود.
رییس دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه ماهواره نوید علم و صنعت 50 کیلوگرم وزن داشته و در مدار بیضوی 250 تا 370 کیلومتری قرار میگیرد، خاطرنشان کرد: سفارشدهنده ماهواره نوید علم و صنعت که توسط مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت ایران طراحی و ساخته شده، سازمان فضایی ایران است.
جبل عاملی خاطرنشان کرد: تمام مراحل و ساخت ماهواره نوید علم و صنعت در دانشگاه انجام شده و برای ساخت زیرسیستمها و قطعات از همکاری 69 شرکت و مرکز صنعتی داخلی استفاده شده است
اخترشناسان موفق به کشف سیاره ای جدید شده اند که می تواند یکی از بهترین کاندیداهای فراخورشیدی برای میزبانی از حیات باشد.
به گزارش خبرگزاری مهر، این سیاره مانند زمین سیاره ای سنگی بوده و در منطقه ای قابل سکونت از مدار ستاره اش در حرکت است، جایی که حرارت برای وجود آب مایع بر روی سطح سیاره کاملا مناسب است.
به گفته اخترشناسان درجه حرارت بر روی این سیاره بسیار به زمین نزدیک است. این سیاره با استفاده از اطلاعات به ثبت رسیده تلسکوپ رصدخانه جنوبی اروپا رصد شده است، این اطلاعات میزان نوسانات در حرکت ستاره ها را تحت تاثیر کشش گرانشی سیاره هایی که در مدار ستاره در حرکتند، محاسبه می کند.
جرم سیاره جدید 4.5 برابر زمین است و در مدار ستاره ای به نام GJ 667C در فاصله 22 سال نوری از زمین در حرکت است، 22 سال نوری در مقیاس زمان کیهانی فاصله ای بسیار نزدیک بوده و می توان این ستاره را همسایه زمین برشمرد.
سیاره سنگی جدید به همان اندازه از ستاره اش نور جذب می کند که زمین از خورشید، این سیاره به گفته اخترشناسان در مدار ستاره ای در حرکت است که عضو سامانه خورشیدی سه ستاره ای است، اما دیگر ستاره های این سامانه در فواصل بسیار دورتری قرار دارند.
این ستاره ها از ساختار شیمیایی متفاوتی برخوردارند و عناصری سنگین تر از هلیوم، مانند آهن، کربن و سیلیکون در آنها کمیاب است. ردیابی چنین سیاره ای به این نزدیکی و به این سرعت، نشان می دهد کهکشان راه شیری مملو از میلیاردها سیاره سنگی قابل سکونت است و همچنین به آن معنی است که سیاره های قابل سکونت می توانند در محیطهای متنوعی به وجود بیایند.
بر اساس گزارش تلگراف، محققان بر این باورند که در این سیستم سه ستاره ای جدید یک سیاره گازی و یک ابرزمین نیز وجود داشته باشد که برای تایید وجود این دو سیاره، به مطالعات بیشتری نیاز خواهد بود.
در پی بروز نقص فنی در فضاپیمای «سایوز»، مقامات روسی از جایگزینی فضاپیمای جدیدی برای مأموریت آتی به فضا خبر دادند.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پیش از این اعلام شده بود تنها کپسولی که برای بازگرداندن فضانوردان به زمین مورد استفاده قرار می گیرد، تعویض خواهد شد، اما مسوولان آژانس فضایی روسیه به دلیل بروز نقص فنی در تست فضاپیمای سایوز TMA-04M اعلام کردند که فضاپیمای جدیدی برای انتقال فضانوردان به ایستگاه فضایی بین المللی در نظر گرفته شده است.
بروز نقص فنی باعث لغو مأموریت 30 مارس برای انتقال سه فضانورد به ایستگاه فضایی بینالمللی شد.
فضاپیمای سایوز جدید تا دو هفته آینده آماده شده و ظرف شش هفته آینده در پایگاه فضایی بایکنور قزاقستان مورد آزمایش قرار می گیرد.
ولادیمیر پوپووکین، رییس آژانس فضایی روسیه تأکید کرد که برنامه پرتاب فضاپیمای سایوز به اواخر ماه آوریل موکول شده و تصمیم نهایی در این خصوص پس از مذاکرات با مسئولان ناسا در روز پج شنبه اعلام می شود.
پس از بازنشستگی شاتل های آمریکا، فضاپیمای سایوز تنها وسیله انتقال فضانوردان به ISS است و نقص فنی سایوز باعث بروز اخلال در برنامه های فضایی بین المللی می شو
نتایج بررسیهای دانشمندان آمریکایی نشان می دهد که حتی خشن ترین توفانهای خورشیدی نیز می توانند برای زمین بی ضرر باشند.
به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس به نتایجی دست یافتند که می تواند توضیح دهد چرا توفانهای خورشیدی روزهای اخیر که خشن ترین موارد ثبت شده از سال 2005 هستند هیچ مشکلی در سیستمهای مخابراتی ایجاد نکردند و تنها یک سری از زیباترین و تماشایی ترین شفقهای قطبی را شکل دادند.
این محققان کشف کردند که در مدت توفانهای ژئومغناطیسی همیشه تندبادهای خورشیدی، ذرات باردار را به طرف زمین نمی رانند، بلکه به دفعات می توانند این ذرات را از سیاره ما دور و به طرف فضای بین سیاره ای هدایت کنند.
در مدت "انفجار توده تاجی" (CME)، خورشید بخشهایی از لایه خارجی تر اتمسفر خود را در فضا پراکنده کرده و توده ای از ذرات باردار را تولید می کند که می توانند با میدان مغناطیسی زمین برخورد کنند و منجر به توفانهای ژئومغناطیسی شوند.
این تندبادهای خورشیدی اثر خاصی روی کمربند تشعشعی"وان آلن" می گذارند. کمربند "وان آلن"، دو منطقه به شکل پیراشکی است که در اطراف زمین می چرخند و غنی از الکترونهای قاتل هستند. الکترونهای قاتل، ذراتی با شارژ انرژی بالا هستند.
براساس گزارش نیچر، اما این پدیده نه تنها همواره رخ نمی دهد بلکه بارها دیده شده که در زمان اوج یک توفان ژئومغناطیسی، الکترونهای حاضر در کمربند وان آلن به روش قابل توجهی کاهش می یابند.
تاکنون، کسی نمی دانست این الکترونهای قاتل گمشده به کجا می روند. اکنون این دانشمندان با کمک 11 ماهواره ناسا توفان ژئومغناطیسی که 6 ژانویه رخ داد را رصد کردند و توانستند الکترونهای "فراری" را ردیابی کنند.
این بررسیها نشان داد که باد خورشیدی، این الکترونها را به سمت فضای بین سیاره ای می راند.
دانشمندان ناسا در مدت ماموریت خود توانستند یک ترک 30 کیلومتری را در بزرگترین آیسبرگ قطب جنوب شناسایی کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، قطعه یخی "پاین آیلند" به عنوان بزرگترین آیسبرگ قطب جنوب از دیرباز مورد توجه دانشمندان قرار داشته است. اما اکنون سطح "پاین آیلند" که برابر با وسعت یک کلان شهر است با شکافی به عمق 60 متر، طولی حدود 30 کیلومتر و عرض حدود 80 متر ترک خورده است.
درصورتیکه این ترک خوردگی کامل شود، قطعه ای یخی به وسعت 900 کیلومتر مربع از این جزیره جدا می شود.
دانشمندان ناسا که در ماموریتی با عنوان IceBridge فعالیت می کنند 13 نوامبر گذشته این ترک را شناسایی کردند و درحال حاضر به طور ثابت مشغول رصد و کنترل تکامل و رشد آن هستند.
براساس گزارش دیسکاوری نیوز، به گفته زمین شناسان، این ترک خوردگی بخشی از چرخه طبیعت آیسبرگها است و بنابراین، جای نگرانی وجود ندارد.
طول این ترک 30 کیلومتر است
در صورت کامل شدن فرایند ترک خوردگی، قطعه ای بخی به وسعت 900 کیلومتر مربع جدا می شود
دنبالهدار گاراد با نام علمی C/2009 P1 در صورتفلکی جاثی (هرکول) اقامت دارد و در اواخر اسفند و اوایل فروردین به فاصله 195میلیونکیلومتری زمین خواهد رسید و با چشم غیرمسلح دیده خواهد شد.
تصویر زیر را رولاندو لیگاستری در نیومکزیکو گرفته و این دنبالهدار را در نزدیکی خوشه ستارهای کروی M92و چند کهکشان دوردست نشان میدهد. این دنبالهدار در حال حاضر از قدر 6.5 دیده میشود و به همین دلیل فقط با دوربینهای دوچشمی یا تلسکوپ قابل مشاهده است.
دنباله به رنگ سفید-زرد از ذرات غبار فورانیافته از هسته دنبالهدار تشکیل یافته و مسیر تقریبی حرکت دنبالهدار را نشان میدهد. اما دنباله آبیرنگ که جهت مخالف خورشید را نشان میدهد، از ذرات گاز یونیزهای تشکیل شده که تحت تاثیر بادهای خورشیدی به عقب رانده شده و از خود نور منتشر میکنند. در منظومه شمسی، این دنبالههای آبیرنگ یونی جزو معدود منابع تولید نور مریی غیر از خورشید به شمار میروند. اغلب اجسام منظومه شمسی با بازتابکردن نور خورشید دیده میشوند و از خود نوری منتشر نمیکنند.
کاوشگر کنجکاوی در مسیر سفرش به سوی مریخ یکی از مهلکترین توفانهای جهان را تجربه کرد و در معرض توفان خورشیدی عظیمی قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری مهر، اطلاعاتی که توسط ردیابهای این کاوشگر جمع آوری شده اند، می توانند در طراحی فضاپیماهای سرنشین دار آینده به کار گرفته شوند.
هفته گذشته فوران خورشیدی منجر به بمباران اشعه ای شد، بمبارانی که طی هفت سال گذشته بزرگترین به شمار می رود، و در نتیجه این بمباران خطوط هواپیمایی در نیمکره شمالی زمین مختل شدند. در عین حال این توفان بر روی لابراتوار بسیار دور افتاده مریخی که فاصله زیادی از زمین گرفته است نیز تاثیر گذاشته است، کاوشگری که در حال طی کردن مسافت میان زمین و مریخ است.
ردیاب اشعه ای کاوشگر "کنجکاوی" که به صورت مخفف RAD نامیده می شود، تاثیر فورانهای اشعه های خورشیدی را به ثبت رسانده است. این طور به نظر نمی آید که توفان اشعه های خورشیدی به کاوشگر و بخشهای درونی آن آسیبی وارد کرده باشد اما اطلاعات به ثبت رسیده فرصتی ارزشمند را برای دانشمندان فراهم آورده تا بتوانند بر روی تاثیر تشعشعات خورشیدی بر روی ساکنان یک فضاپیما مطالعه کنند.
RAD به این منظور طراحی شده تا بتواند تاثیر تشعشعات را بر روی سطح سیاره مریخ محاسبه کند، با این همه طی سفر طولانی و یک ساله ای که تا رسیدن به مریخ در پیش رو دارد، از این ردیاب هر 24 ساعت یکبار برای جمع آوری دیگر اطلاعات محیطی استفاده می شود.
به گفته تیم هدایت کننده این پروژه اطلاعاتی که طی وقوع این توفان خورشیدی جمع آوری شده است هنوز به طور کامل تجزیه و تحلیل نشده اما وقوع این رویداد و تحت تاثیر قرار گرفتن "کنجکاوی"، از تعداد بالای دفعاتی که این کاوشگر به زمین اطلاعات ارسال کرده، کاملا آشکار است.
این اطلاعات می تواند برای دانشمندان درک درستی از شدت تشعشعات خورشیدی که می تواند افراد یا اجسام درون یک فضاپیما را تحت تاثیر خود قرار دهد، به وجود آورد تا دانشمندان با توجه به این اطلاعات نوع عایق اشعه ای که برای ساخت فضاپیماهای سرنشین دار نیاز خواهند داشت را تعیین کنند.
بر اساس گزارش اسپیس، به این شکل با تکمیل طراحی فضاپیماهایی که برای سفرهای فضایی طولانی مدت ساخته می شوند، مسیر سفرهای انسان به اعماق فضا هموارتر خواهد شد.
ماهواره ایرانی "نوید علم وصنعت" طی مدت 24 ماه با مدیریت یکپارچه سیستمی سازمان فضایی ایران و با همکاری دانشمندان و جوانان ایران اسلامی در دانشگاه صنعتی علم و صنعت، به همت جناب آقای دکتر بلندی به عنوان مدیر پروژه طراحی و ساخته شده است
پرتاب ماهواره نوید با استفاده از ماهواره بر" سفیر نوید" از کلاس " ماهواره بر سفیر 1-B " که در سازمان هوا فضای وزارت دفاع توسعه یافته است، انجام گرفت.
ماهواره ایرانی نوید 50 کیلو گرم وزن دارد و برای تزریق در مداری با ارتفاع 370 کیلومتر طراحی شده است که دارای طول عمر مداری دو ماهه بوده و هر شبانه روز 6 بار از فراز میهن عزیزمان عبور میکند و در دید ایستگاه های زمینی قرار میگیرد.
ماموریت سطح یک ماهواره نوید علم و صنعت، تصویر برداری از سطح زمین در طیف مرئی با قدرت تفکیک مناسب برای ماموریت محوله و ارسال تصاویر و اطلاعات پایشی سیستم در مدار LEO به ایستگاه های زمینی است.
تصاویر دریافتی از ماهواره نوید دارای کاربردهای عملیاتی در حوزههای جو و علوم هوا شناسی، منابع و بلایای طبیعی مانند: پیش بینی شرایط آب و هوا، تراکم ابرها، میزان دما و رطوبت هوا، برآورد سطح جنگلها، شناسایی آتش سوزی جنگلها، تعیین خطوط ساحلی، خشکسالی، سیل و زلزله میباشد.
ماهواره نوید دارای ابعاد 50#50#50 سانتیمتر بوده و در مدار بیضوی شکل با شیب مداری 55 درجه حرکت می کند. ماهواره نوید توسط 5 ایستگاه زمینی کنترل می شود. ایستگاه های کنترل در شهر های ماهدشت کرج، تبریز، قشم، بوشهر و مشهد مقدس استقرار یافته و همه ایستگاهها قابلیت ارسال فرمان و دریافت دادههای سلامت ماهواره به همراه تصاویر را دارند.
ساختار ایستگاههای زمینی به گونهای طراحی و پیاده سازی شده که بیشترین دسترسی به ماهواره را برای دریافت اطلاعات و ارسال فرامین کنترل فراهم کرده است.
ایستگاه تله متری و فرمان با استفاده از اطلاعات دریافتی از ایستگاه های ره گیری، ماهواره را رصد کرده و وظیفه دریافت و ارسال اطلاعات تله متری از ماهواره را انجام میدهند. ایستگاه مرکزی با استفاده از اطلاعات دریافتی، وظیفه هدایت و کنترل ماهواره و ماهواره بر و همچنین کنترل تله متری و فرمان ماهواره را به عهده دارد.