ابزار امتیاز دهی

علمی
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

علمی

 

آلودگی نوری باعث شکستن درختان

به طور خلاصه به استفاده غیر اصولی و نامناسب از نور، آلودگی نوری گفته می شود و این آلودگی یکی از معضلاتی است که پیامدهای خطرناکی بسیاری برای همه از جمله منجمان آماتور و حرفه ای دارد. ما تنها به چراغ هایی نیاز داریم که پیرامون ما را روشن کند و نه آسمان بالای سرمان را!  وجود چراغ های غیر استاندارد و نورپردازی های غیر اصولی در سطح شهرهای مختلف باعث هدایت نور به سمت آسمان می گردد. منحرف شدن نور به سمت آسمان علاوه بر هدر دادن انرژی باعث روشن شدن زمینه آسمان نیز می شود. این روشنایی کاذب آسمان در شب، خطرات بسیاری را بر سلامت موجودات زنده از جمله انسان، حیوانات و گیاهان دارد.

چند وقتی است بخش دانش و زندگی تبیان به موضوع آلودگی نوری می پردازد و آن را از زاویه های مختلف مورد بررسی قرار می دهد. در مطالب گذشته به اثرات این نوع آلودگی بر انسان و مناطق بکر طبیعی پرداختیم. این بار نیز قصد داریم باز هم از نگاهی متفاوت به این موضوع بپردازیم تا از تاثیرات مخرب آلودگی نوری بر گیاهان مطلع شویم. حامد میرزاخلیل، پژوهشگر آلودگی نوری در یادداشت اخیر خود به تاثیر نورهای مصنوعی بر شکسته شدن درختان شهرهایی مانند تهران هنگام بارش برف اشاره کرده است که در ادامه آن را مشاهده می کنید:

گیاهان چهار فصل به طور طبیعی باید در ابتدای پاییز رفته رفته تغییری در رنگ برگ های خود داده و برگ های خود را از دست بدهند. اما نور مصنوعی، ریتم زندگی آنها را در شهرهای بزرگ تغییر داده و حیات گیاه را به مخاطره می کشاند. به طوری که منجر به مرگ گیاه می شود.

گیاهان نورپسند در طول روز نیازمند چهار هزار و 200 لوکس نور و گیاهان سایه پسند نیز به دلیل جذب میزان بالای کلروپلاست، نیازمند 72 لوکس نور برای ادامه زندگی شان هستند. طبق «قانون بردباری»، رساندن نور بیش از اندازه به گیاه در شب رشد آن را دچار اختلال کرده و فصل از دست دادن برگ و جوانه زنی آن را به مخاطره می کشاند.

بر اساس قانونی که در زیست شناسی به قانون بردباری معروف شده است، افزایش یک عامل محیطی می تواند عاملی محدود کننده در رشد باشد و در اینجا نیز با افزایش غیرطبیعی نور به عنوان یک عامل محیطی، گیاه نیز با مشکل روبرو خواهد شد. 

 گیاهان چهار فصل به طور طبیعی باید در ابتدای پاییز رفته رفته تغییری در رنگ برگ های خود داده و برگ های خود را از دست بدهند. اما نور مصنوعی، ریتم زندگی آنها را در شهرهای بزرگ تغییر داده و حیات گیاه را به مخاطره می کشاند. به طوری که منجر به مرگ گیاه می شود

با وجود چنین نورهایی، درختان دیرتر خزان می کنند و برگ های خود را از دست می دهند. پس در هنگام بارش برف، وجود برگ های پهن بر شاخه درختان سطحی را برای ماندگاری برف روی درخت به وجود می آورد و انباشته شدن برف موجب شکستن درخت می شود. در صورتی که اگر درخت به موقع خزان کرده بود، دیگر برگی بر شاخه نداشت و برف نیز محلی برای انباشته شدن روی درخت نداشت. 

این اتفاق تنها در فصل پاییز رخ نمی دهد، بلکه بررسی ها نشان داده که برخلاف حالت طبیعی، بسیاری از درختان تهران خصوصا گونه چنار تا میانه های زمستان هنوز بر شاخه های خود برگ دارند و این برگ ها می توانند عاملی باشند تا در هنگام بارش برف، به دلیل سنگین شدن تاج درخت، باعث شکستن شاخه ها شوند و یا حتی در درختان ضعیف تر، ریشه کن شدن درخت را به دنبال داشته باشند. 

آلودگی نوری باعث شکستن درختان

شاید بپرسید: در تهران تنها در برخی میدان های اصلی با نورپردازی زیاد و پروژکتور روبرو هستیم، چگونه این مشکل برای بسیاری از درختان در مناطق مختلف روی داده است؟ پاسخ این است که شهرهای بزرگی مانند تهران به دلیل استفاده غلط از نورهای مصنوعی، از مرز هشدار آلودگی های نوری گذشته اند و در وضعیت قرمز به سر می برد. 

آلودگی نوری تهران حتی تا 380 کیلومتر دورتر نیز قابل مشاهده و ردگیری است. حتی منجمانی که برای رصد آسمان شب به مناطقی نظیر پارک ملی کویر می روند، به دلیل نور زیاد شهر تهران، نمی توانند بخش زیادی از ستارگان را مشاهده کنند. 

حتی اگر در تهران از منابع نوری که به جای زمین، به طور مستقیم آسمان را نشانه گرفته اند صرف نظر کنیم، روشنایی های معمول موجود در معابر تهران عمدتاً استاندارد نیستند و سرپوش معروف به «لاکپشتی» آنها باعث به هدر رفتن نور و انرژی می شود. از سوی دیگر، این منابع نور غیر استاندارد باعث رسیدن شعاع های نور به درختان و اختلال در ریتم طبیعی زندگی درخت می شوند."


ارسال شده در توسط vahdi

دید کلی

در سال 1341 دو گروه از پژوهشگران بطور جداگانه و تقریبا همزمان با یکدیگر در شهر نیویورک اعلام کردند، نوع سومی از لیزر را که اساس کار آن با تمام لیزرهای پیشین متفاوت است ساخته‌اند. آنها مدعی شدند که این لیزر جریان برق را مستقیما به جریان منظمی از فوتونها تبدیل می‌کند (این عمل صرفا به گذر جریان نیرومند و صیقل دادن و جو انتهایی بلور آرسیند گالیوم به عنوان آینه‌های لیزر صورت می‌گیرد).

کشف این لیزر تا حدی تصادفی بود، زیرا برخی از فیزیکدانان و پژوهشگران متوجه شده بودند که از دو قطبیها نیم رسانا ، درخششهایی با طول موجی در حدود 7000 آنگستروم خارج می‌شود و آن را به گسیل القایی نسبت دادند و بر همین پایه لیزر نیم رسانا را طراحی نمودند.



img/daneshnameh_up/3/31/picarro.jpg

مواد لیزری

این لیزرها از اجسامی که در الکترونیک کاملا شناخته شده‌اند ساخته می‌شوند و همه این اجسام نیم رساناها هستند، مانند: آرسیند گالیوم و ژرمانیوم. لیزرهای نیم رسانا بجز اجسام یاد شده از اجسام دیگری که مناسب تشخص داده شده‌اند نیز تهیه می‌شوند، مثل PbSe ، PbTe ، InAS ، InP لیزرهای نیم رسانا دارای پیوند p-n می‌باشند، که وجه n به پتانسیل منفی بسته می‌شود و وجه p نیز به پتانسیل مثبت متصل می‌گردد. عنصرهایی که ناحیه p را تشکیل می‌دهند الکترونهای ظرفیتی کمتری نسبت به ناحیه n و حالت خالی از الکترون و به عبارت دیگر و پر از حفره (یا جای خالی الکترون) در ناحیه p بوجود می‌آید.

چه خاصیتی از نیم رساناها آنها را در ساخت لیزرهای نیم رسانا ، ممتاز می‌کند؟

نیم رساناها از نظر مقاومت الکتریکی جایی بین مواد رسانا و نارسانا دارند. در آنها فاصله بین نوار رسانش و نوار ارزش یا ظرفیت در حدود یک الکترون ولت است و این امر اندکی رسانایی الکتریکی را موجب می‌شود، ولی نه به اندازه رساناهای خوب مانند فلزها. میزان رسانایی ماده‌ای نیم رسانا ، هم چون ماده رسانا ، بستگی به دما دارد. ولی بر عکس آنها ، زیرا رسانایی اجسام رسانا با افزایش دما معمولا کاهش می یابد در حالیکه رسانایی نیمه رساناها با افزایش می یابد.

مراحل لیزر زایی

برای شروع گسیل القایی بلور ، جریان بسیار بالایی از آن می‌گذرانند و این جریان باعث ایجاد گرما می‌شود. همین گرما منجر به تغییر شکل بلوری این اجسام نسبت به حالت نخستین می‌گردد و حال آنکه اندکی تغییر شکل باعث از کار افتادگی لیزر می‌گردد. بنابراین باید شیوه‌ای یافت که لیزر را خنک کند. شرایط لازم برای عمل این مجموعه ، بدین ترتیب یافته شد که در دمای زیر 20 درجه کلوین (یعنی دمای منهای 253 درجه سانتیگراد) جریانی در حدود 200 آمپر لازم است، ولی در دمای نیتروژن مایع این جریان می‌تواند به 750 آمیر و در 300 درجه کلوین به 50000 آمپر بر سانتیمتر مربع برسد، در این هنگام است لیانی یا نورتابی الکتریکی آغاز می‌شود و لیزر بکار می‌افتد و تابشهایی تولید می‌کند.

برخی از لیزرهای نیم رسانا به لیزرهای ساختگی معروفند. هسته مرکزی این لیزرها را نیم رسانای سرشتی را تشکیل می‌دهد که اتمهای برخی مواد بیگانه از جمله آلومینیوم یا فسفر یعنی اتمی با یک ظرفیت کمتر نسبت به نیم رسانای بی آلایش مثلا ژرمانیوم با ظرفیت چهار و یا اتمی با یک ظرفیت بیشتر مانند فسفر و ایندیوم پنج ظرفیتی آنرا آغشته کرده باشد. این عمل را فرآیند آلایش و یا ایجاد ناخالصی می‌نامند. وقتی که آلایش صورت می‌گیرد لیزر در ناحیه n دارای الکترون و ناحیه P دارای حفره (یعنی همان جای خالی الکترون که معادل ذره‌ای فرضی با بار الکتریکی مثبت است) پیدا می‌کند و در نتیجه نیم رسانا آلایشی (یعنی ناخالص) دارای دو تراز انرژی ناخالصی دهنده و پذیرنده ایجاد می‌کند.



img/daneshnameh_up/2/2e/laser_e.jpg

تنظیم لیزر

تنظیم اینگونه لیزرها نسبت به لیزرهای دیگر آسانتر است، زیرا با تغییر میدان مغناطیسی یا با اعمال دما و یا فشار می‌توان آنها را تنظیم کرد. آنها برای تنظیم لیزرهای گازی و جامد تنها با تغییر ضریب کیفیت می‌توان عمل تنظیم را انجام داد، اما باید توجه داشت که همه اینها باید در شرایط و اوضاع تنظیم شده ویژه‌ای انجام پذیرد، اما برتری لیزرهای نیم رسانا بیشتر بخاطر دگرآهنگی (مدوله سازی) بالا و بازدهی بالای در حدود 30 درصد است. جمع و جور بودن آن و بهای اندک آنها از دیگر مزایای این نوع لیزرهاست.


ارسال شده در توسط vahdi

ستراتوسفر

http://www.payaleague.ir/FileUpload/283205.JPG

   
استراتوسفر لایه ای از جو زمین است که در بالای لایه تراپوسفر قرار دارد.

استراتوسفر در بالای تراپوسفر ودرست در زیر مزوسفر قرار دارد.در داخل این لایه دما با افزایش ارتفاع افزایش می یابد که بالا ترین منطقه آن دمایی در حدود 270 درجه کلوین دارد.

استراتوسفر ناحیه ای است که فعالیتهای شدیدی از جمله فعالیتهای تشعشعی، دینامیکی و فرآیندهای شیمیایی در آن رخ می دهد. آمیزش افقی ترکیبات گازی بیشتر و سریعتر از آمیزش عمودی آنهاست.

استراتوسفر به خاطر جذب اشعه فرابنفش خورشید توسط لایه اوزون گرمتر از قسمت بالایی تراپوسفر است.

اگزوسفر

http://www.negahak.com/upload/d-gdtudtyfull_moon.jpg

   
شرایط موجود در یونوسفر در این لایه نیز حاکم است؛ بدین معنی که گازها در این لایه همچنان قابلیت هدایت الکتریکی خود را حفظ می کنند. سرعت ذرات در این لایه بسیار زیاد است و در مواردی به 2/11 کیلومتر در ثانیه می رسد.

اگزوسفر لایه گذار جو به فضای کیهانی به شمار می آید که بخش فوقانی آن را در ارتفاع بیش از سه هزار کیلومتری از سطح زمین برآورد کرده اند.


ارسال شده در توسط vahdi

محققان اروپایی موفق شدند با افزودن نانولوله‌های کربنی به مواد سرامیکی، رسانایی آنها را افزایش دهند و سپس با استفاده از روشی موسوم به براده‌برداری تخیله الکتریکی (EDM) قطعات الکترونیکی ایجاد کنند. پیش از این با روش براده‌برداری تخیله الکتریکی امکان تراشیدن نمونه‌های سرامیکی وجود نداشت.

http://nano.ir/news/attach/7378.jpg


در مقاله‌ای که نشریه Materials Today به چاپ رسانده است، محققان اسپانیایی و بلژیکی روش جدید برای استفاده از نانولوله‌های کربنی در تولید قطعات مکانیکی ارائه کرده‌اند. این قطعات در ساخت نسل جدید میکروماشین‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. صنایع الکترونیک در جستجوی روش‌هایی برای کوچکتر کردن قطعات است، اما با کاهش اندازه سیستم‌های مکانیکی، چالش‌های جدیدی به‌وجود می‌آید.

یکی از دشواری که هنگام کوچک سازی ادوات الکترونیکی ایجاد می‌شود آن است که روش‌های رایج برای تولید قطعات با اشکال پیچیده مناسب نیست. یکی از راه‌های فائق آمدن بر این مشکل استفاده از روشی به‌نام براده‌برداری تخیله الکتریکی (EDM) است. در این روش از جرقه‌های الکتریکی استفاده می‌شود که با آن بخش‌های ناخواسته از سطح زدوده شده شکل پیچیده مورد نظر ایجاد می‌شود. لازمه به‌کارگیری این روش آن است که سطح هدف رسانای الکتریکی باشد که این موضوع موجب می‌شود استفاده از این روش محدود شود به‌طوری که در سرامیک‌ها و مواد سخت نمی‌توان از آن استفاده کرد.

اخیرا مانوئل بلمونت و همکارانش با استفاده از نانولوله‌های کربنی درون نیترید سیلیکون، هدایت سرامیک مورد نظر خود را تا 130 برابر افزایش دادند. آنها با استفاده از این ترفند توانستند با روش EDM از این سرامیک چرخ‌دنده‌های میکرومقیاسی بسازند بدون این که نیازی به دستگاه خاص یا صرف زمان طولانی باشد.

نانولوله‌های کربنی از اوایل دهه 1990 با مشخص شدن خواص منحصر به‌فردشان در زمره مواد بسیار مفید قرار گرفتند. از خواص جالب این ماده می‌توان به خواص الکتریکی و مکانیکی منحصر به‌فرد این ماده اشاره کرد که می‌توان از آن در البسه استفاده نمود. هر نانولوله از یک ورقه کربنی لوله‌ای شده تشکیل شده است که اتم‌های کربنی به‌صورت ساختار لانه زنبوری در آن قرار دارد. به ورقه‌های لوله‌ای نشده آن نیز گرافن گفته می‌شود. گرافن نیز ماده‌ای بسیار جالب بوده که کاشفان آن در سال 2010 برای کشف این ماده جایزه نوبل فیزیک را دریافت کردند. با قرار دادن نانولوله‌های کربنی درون سرامیک، شبکه‌ای رسانا از نانولوله‌های کربنی درون این سرامیک‌ها ایجاد می‌شود که موجب کاهش مقاومت الکتریکی سرامیک می‌شود.

با قرار دادن نانولوله‌های کربنی درون سرامیک، هدایت الکتریکی کامپوزیت افزایش می‌یابد در حالی که خواص مکانیکی سرامیک حفظ شده و مقاومت در برابر خستگی آن نیز بهبود می‌یابد. با این روش می‌توان قطعات سه بعدی پیچیده تولید کرد. این تیم تحقیقاتی امیدوار است که بتواند از این کامپوزیت جدید در تولید میکرو راکتورها و میکروتوربین‌ها استفاده کنند.


ارسال شده در توسط vahdi

مقدمه

مزوسفر لایه‌ای از جو زمین است که درست در بالای استراتوسفر و زیر ترموسفر قرار دارد. این لایه در ارتفاع 50 تا 80.85 کیلومتری بالای سطح زمین قرار دارد. در این لایه دما با افزایش ارتفاع کاهش می‌یابد. دما در بالای مزوسفر به اندازه 200 درجه کلوین افت می‌کند که بر طبق نظریات مختلف این افت دما به عرض جغرافیایی و فصلها بستگی دارد. روزانه میلیونها شهاب سنگ در اثر برخورد با ذرات داخل مزوسفر می‌سوزند. این برخورد باعث می‌شود که اجسام آسمانی قبل از رسیدن به زمین بسوزند.



img/daneshnameh_up/2/22/mesosphere.jpg

تغییرات دمایی

دماهای زیاد نزدیک سطح زمین ، در مجاورت استراتوپوز و ناحیه ترموسفر دیده می‌شود. این زیاد بودن دما به تابش خورشید و جذب آن مربوط است. بیشتر تابش خورشیدی توسط سطح زمین جذب می‌شود. بنابراین تروپوسفر از ناحیه زیرین شروع به گرم شدن می‌کند. تغییرات دما از سطح زمین با افزایش ارتفاع ، کاهش می‌یابد و این بدین سبب است که از منبع گرمایی که سطح زمین می‌باشد دور می‌شویم. برعکس تروپوسفر ناحیه گرمایی استراتوسفر در بالای آن قرار دارد و اینجا همان نقطهای است ‌که در آن شکل گیری اوزون و تجزیه ملوکولهای اکسیژن صورت می‌گیرد و در اثر این واکنش گرما ایجاد می‌شود.

با نزدیک شدن به این بخش چون به منبع گرمایی نزدیک می‌شویم، تغییرات دما با افزایش ارتفاع افزایش می‌یابد.در بخش بالاتر ، مزوسفر قرار دارد که در اینجا چگالی مولکولی کم می‌شود و با افزایش ارتفاع به دلیل دور شدن از استراتوسفر که منبع گرمایی می‌باشد، دما به شدت نزول می‌کند تا بخش بالاتر که ترموسفر نامیده می‌شود. از اینجا به بعد دما باز هم افزایش می‌یابد و توجیه آن خروج از حیطه زمین و کاسته شدن اثرات حرارتی آن و نزدیک شدن به منبع اصلی گرما در منظومه شمسی می‌باشد. از اینجا به بعد تغییرات دما سیر صعودی دارد.

دما و لایه‌های جوی

دمای جو زمین همراه با ارتفاع تغییر می‌کند؛ رابطه ریاضی بین دما وارتفاع مابین لایه های مختلف جو متغیر است:
  • تراپوسفر ، 0 - 7.17 کیلومتر ، دما با افزایش ارتفاع کم می‌شود.
  • استراتوسفر ، 7.17 - 50 کیلومتر ، دما با افزایش ارتفاع زیاد می‌شود.
  • مزوسفر ، 50 - 80.85 کیلومتر ، دما با افزایش ارتفاع کم می‌شود.
  • ترموسفر ، 8.85 - +640 کیلومتر دما با افزایش ارتفاع زیاد می‌شود.
  • اگزوسفر

ارسال شده در توسط vahdi

در پی مذاکرات صورت گرفته با رییس و معاون پژوهشی انستیتو VNII Geophysica روسیه، مقرر شد همکاری متقابل این مرکز در زمینه ایجاد شبکه های محلی مانیتورینگ تنش زمین شناختی در ایران با پژوهشگاه آغاز شود.


به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر لیپوویتسکی و دکتر کوخمازف، رییس و معاون پژوهشی انستیتو VNII Geophysica روسیه به همراه نماینده دفتر فناوری ریاست جمهوری با دکتر عباسعلی تسنیمی، رییس، دکتر مهدی زارع، معاون پژوهش و فناوری و دکتر انوشیروان انصاری مدیر شبکه لرزه نگاری باند پهن پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی دیدار و در خصوص نحوه همکاری های علمی - اجرایی متقابل در راستای مانیتورینگ تنش ژئولوژیکی در لایه های زیرین شهرهای لرزه خیز ایران بحث و تبادل نظر کردند.

در این نشست مقرر شد در شهری از ایران عملیات اجراسازی این طرح به صورت آزمایشی آغاز شود که با توجه به وضعیت لرزه خیزی، امکانات فنی موجود و نیز استقرار ایستگاه لرزه نگاری باندپهن «خلیج فارس» در بندرعباس، این شهر از سوی پژوهشگاه به عنوان منطقه پایلوت انتخاب شد.

دکتر لیپوویتسکی ضمن تاکید بر انجام همکاری های علمی- عملی متقابل، هدف نهایی آن را دستیابی به نتایج و راهکارهایی در راستای کاهش خسارات و نگرانی های موجود ناشی از وقوع زمین لرزه های متعدد در ایران دانست.

 این همکاری سه جانبه بین پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، دفتر همکاری‌های فناوری ریاست جمهوری و انستیتو VNII Geophysica صورت خواهد گرفت.

در ادامه این دیدار مهمانان از شبکه ملی باند پهن بازدید کرده و با نحوه کار این شبکه از نزدیک آشنا شدند.


ارسال شده در توسط vahdi

دیدکلی

نتایج نظریه اتمی کاربرد مستقیمی در مطالعه جو خورشید دارند. برای سادگی می‌توان تصور نمود که جو خورشید از چند لایه تشکیل شده است. سطح موثر (The Effective Surface) خورشید یعنی لایه زیرینی که به علت کثرت کدری غیر قابل مشاهده است، شیر سپهر (Photoshere) را تشکیل می‌دهد. تشعشع پیوسته قابل رؤیت از خود شیر سپهر سرچشمه می‌گیرد. دو لایه خارجی رقیقتر فام سپهر (Chromosphere) و تاج (Corona) را تشکیل می‌دهند.

تصویر


تاج نگار (Coronagaph)
قبلا تاج خورشبد در موقع کسوف کامل قابل مشاهده بود، ولی از وقتی که که گوروناگراف (تاج نگار) ، دستگاهی که نور پراکنده خورشید را حذف می‌کند، توسط لیوت (B. Lyot) اختراع شد. مشاهده تاج داخلی در روزی که هوا ابری نباشد، امکان پذیر است.

قسمتهای مختلف تاج خورشیدی

تاج خورشید از دو قسمت که با یکدیگر پوشش دارند تشکیل شده است.
  • تاج k یا تاج واقعی.
  • تاج f که از نور زودیاک (Zodiacal – Light) داخلی تولید می‌شود.

طیف تاج خورشیدی

طیف تاج خورشیدی از نور هر دو منبع ایجاد می‌شود. طیف تاج k از نور بازتابی خورشیدی بوجود آمده و به سادگی قابل تشخیص است. نور تاج k یک زمینه پیوسته با خطوط تشعشعی نشان می‌دهد. تشعشع ، پیوسته در اثر پراکندگی نور خورشید در الکترونهای آزاد متعدد بوجود می‌آید. خطوط جذبی فرانهوفر به علت پدیده دوپلر الکترونهای پخش کننده که سرعت حرارتی زیادی دارند، واضح به نظر نمی‌رسند.

منشأ خطوط تشعشعی تاج خورشید

منشأ خطوط تشعشعی تاج تا سال 1942 روشن نشده بود. تا اینکه ب. ادلن (B. Edlen) اغلب آنها را به عنوان خطوط ممنوعه اتمهای کلسیم (Ca) ، نیکل (Ni) و آهن (Fe) توجیه نمود که بین 9 تا 15 الکترون خود را از دست داده‌اند و بدین جهت در یک حالت یونیزاسیون شدید می‌باشند.

شدیدترین خط تشعشع تاج

شدیدترین تشعشع تاج ، طول موجی برابر 5303 آنگستروم دارد و متعلق به Fexiv تشخیص داده شده است. این خط در آزمایشگاه مشاهده نمی‌شود و به عنوان خط ممنوعه تلقی می‌گردد.

خطوط غیر مجاز

در تاج خورشید اغتشاشی در اتمها در اثر برخورد با دیواره ظرف ایجاد نمی‌شود. همچنین به ندرت برخوردی با اتمها یا الکترونهای دیگر اتفاق می‌افتد. بنابراین الکترونهای زیادی در حالیکه در سطح برانگیخته‌ای با طول عمر دراز به سر می‌برند، غیر مغشوش باقی می‌مانند. آنها می‌توانند سپس با تشعشع خطوط مجاز (Permited Line) به سطح انرژی پایینتر برسند.

منطقه قابل رؤیت تاج خورشیدی

تاج خورشید فقط در منطقه‌ای که طول موج آن کوتاهتر از 50 سانتیمتر شفاف است. مشاهدات بوسیله یک رادیو تلسکوپ با طول موجهای بیش از 50 سانتیمتر فقط تابش تاج خورشید را ثبت می‌کنند. درجه حرارتی که از این اندازه گیریها نتیجه می‌شود، با درجه حرارت تاج خورشیدی ، یعنی یک میلیون درجه که از اندازه گیری طیف آن نتیجه می‌شود، مطابقت دارد.

ساختمان تاج خورشید

ساختمان تاج خورشید همیشه یکسان نیست. در زمان حداکثر فعالیت خورشید ، نور آن بطور متقارن در اطراف خورشید توزیع شده است. در زمان حداقل فعالیت خورشید ، تاج در نزدیکی قطبین فرو رفتگی و در سطح استوا برآمدگی دارد.

چرا تابع خورشید از سطح گرمتر است؟

در حالت معمولی ، انرژی گرمایی از منطقه گرمتر منتقل نمی‌شود. در حدود نیم قرن اخترشناسان در پی دریافتن توجیهی برای این مطلب بودند. در حال حاضر کمیسیونی مشترک از آژانس فضایی اروپا و ناسا از طریق رصدخانه خورشیدی و فضاپیمای SOHO به دنبال حل این معما هستند. تجهیزاتی که بر روی فضاپیماها تعبیه شده است نشان می‌دهد که در سطح خورشید حلقه‌های مغناطیسی دچار تغییرات سریعی می‌شوند که با درخشندگی گازهای داغ تاج خورشید در ارتباطند.

آلن تایتل از انستیتوی تحقیقات فضایی کالیفرنیا می‌گوید: حدس می‌زنم که روند اساسی گرم شدن تاج خورشید را کشف کردیم، اما هنوز دقیقا نمی‌دانیم که به چه صورت عمل می‌کند. در طی چند روز ، میدانهای مغناطیسی در منطقه‌ای به وسعت کالیفرنیا ظاهر و سپس ناپدید می‌شوند. انرژی این میدانها برابر با انرژی حاصل از هزاران سد (Hoover Dams) در طی هزاران سال می‌باشد. زمانی که این میدانها از بین می‌روند، جریانهای الکتریی وسیعی تولید می‌شود که بر روی تاجها مساعد عمل می‌کنند. این جریانها شبیه حرارتی هستند که توسط یک حباب روشنایی ایجاد می‌شود و این انرژی خیلی بیش از آن مقداری است که برای گرم کردن تاج لازم است.


ارسال شده در توسط vahdi
اجلاس جهانی آب و هوای سازمان ملل متحد در شرایطی دیروز در دوربان آفریقای جنوبی آغاز به کار کرد که 190کشور شرکت‌کننده در آن، از همین ابتدا به دو گروه موافق و مخالف روند کاهش گازهای گلخانه‌ای تقسیم شده‌اند و به نظر هم نمی‌رسد در طول دو هفته برگزاری این اجلاس، توافق نظری در میان این دو گروه حاصل شود.

اجلاس دوربان به منظور پیدا کردن جایگزینی برای پیمان کیوتو ـ که دوره اجرایی آن سال آینده به پایان می‌رسد ـ و با هدف کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای برای کنترل روند گرم‌شدن زمین برگزار شده است.

البته آن طور که به نظر می‌رسد در نهایت نباید از آن راه‌حلی اساسی را انتظار داشت چرا که کشورهای کوچک در حال توسعه که بیشتر در معرض خطرات گرم شدن زمین هستند، خواهان برطرف شدن موانع موجود بر سر راه امضای توافق‌نامه جدید کاهش گازهای گلخانه‌ای و از سرگیری فوری مذاکرات هستند.

مالدیو به نمایندگی از این کشورها خواهان کاهش سریع تر تولید گازهای گلخانه‌ای در کشورهای صنعتی است ولی در نقطه مقابل چند کشور بزرگ صنعتی در پی عقب انداختن مذاکرات بین‌المللی درباره توافق‌نامه جدید جهانی در این رابطه هستند.

سردسته این کشورها ایالات متحده آمریکا، ژاپن، کانادا و روسیه هستند که نمی‌خواهند چنین توافقی زودتر از سال 2015 اجرایی شود.

کشورهای مختلف در شرایطی هر کدام بنا بر مصلحت خود با این توافق‌نامه برخورد می‌کنند که سال‌هاست زنگ خطر عواقب ناشی از تولید این گازها در اقصی نقاط جهان به صدا درآمده و به موازات گسترش مخاطرات، بارها و بارها سازمان ملل متحد درباره تهدید تغییرات آب و هوایی برای امنیت جهان در آینده هشدار داده است.

همین موضوع باعث شده تا دبیرکل سازمان ملل موضوع تغییر آب و هوا را نیازمند واکنشی فوری بداند و در عین حال تاکید کند موضوع تغییر آب و هوا تنها موضوعی محیط زیستی نیست بلکه مساله‌ای است که عوارض اجتماعی و اقتصادی جدی را هم به دنبال دارد.

بان کی مون، خواهان فعالیت قطعی بین‌المللی برای رسیدگی به این موضوع شده و در عین حال معتقد است تغییرات نظام آب و هوا ،حقیقتی انکارناپذیر است که متاسفانه به دلیل فعالیت‌های انسانی در حال وقوع است.

معنای درخواست «بان کی مون» این است که در واقع برای رسیدگی به موضوع تغییر آب و هوا نیاز به انجام اقدام مشترک در مقیاس جهانی است و با وجودی که گفته می‌شود برای رسیدگی به این بحران قریب‌الوقوع، انتخاب‌های فراوانی از نظر استفاده از علوم و فناوری‌های مختلف وجود دارد ولی برای بهره‌برداری از آنها به اراده و خواست سیاسی مشترک نیاز است.

از جمله این‌که کشورهای توسعه‌یافته برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و تشویق استفاده بهینه از انرژی می‌توانند اقدامات گسترده‌ای انجام دهند.

این کشورها همچنین می‌توانند از توسعه پاک در اقتصادهای به سرعت در حال رشد و از تدابیر و برنامه‌های کشور‌هایی که با بزرگ‌ترین دشواری‌ها بر اثر تغییر آب و هوا مواجه هستند برای سازگاری با آن حمایت به عمل آورند.

در این میان کشورهای در حال توسعه هم لازم است همزمان با ادامه و حفظ برنامه رشد اجتماعی ـ اقتصادی و ریشه‌کنی فقر، در امر رسیدگی به مساله تغییر آب و هوا مشارکت بیشتری داشته باشند.


ارسال شده در توسط vahdi
مریخ‌نورد جدید به فضا پرتاب شد

 
یک موشک بدون سرنشین اطلس 5 روز شنبه 26 نوامبر از فلوریدا به فضا پرتاب شد و مریخ‌نورد جدید ناسا را برای جستجوی حیات بر روی این سیاره سرخ به سوی آن فرستاد.

به گزارش رویترز این موشک با ارتفاع یک ساختمان 20 طبقه که شرکت یونایتد لانچ آلیانس آن را ساخته است از سکوی پرتابش در پایگاه نیروهی هوایی آمریکا در کیپ کاناورال در ساعت 10:02 به وقت ساحل شرقی آمریکا (3:02 بعدازظهر به وقت گرینیچ) به فضا فرستاده شد.

این موشک مریخ نورد جدید ناسا به نام "آزمایشگاه علوم مریخ" را حمل می‌کرد که قرار است پس از پیمودن فاصله 556 میلیون کیلومتری در طول 9 ماه آینده به مریخ برسد را حمل می‌کرد.

انتظار می‌رود این مریخ‌نورد که به آن نام مستعار Curosity (کنجکاوی) را داده‌اند، در 6 اوت 2012 بر روی مریخ فرود آید و در طول دو سال پس از آن به تجزیه و تحلیل مشروح یک دهانه برخوردی وسیع در نزدیکی استوای مریخ به نام "دهانه گیل" بپردازد.

هدف از این ماموریت این است که مشخص شود آیا مریخ زمانی دارای محیطی بوده است که از حیات را پذیرا شود. این ماموریت اولین ماموریت زیست‌شناسی ستاره‌ای بر روی مریخ از زمان فرستادن جستجوگرهای وایکینگ در دهه 1970 به این سیاره است.

دانشمندان این مکان را برای فرود مریخ‌نورد به این علت انتخاب کرده‌اند که این منطقه دارای کوهی به ارتفاعی 4.8 کیلومتر است که بر اساس رصدهای مداری و تجزیه و تحلیل مواد معدنی به نظر می‌رسد که دارای ساختمانی از سنگ‌های لایه‌لایه مانند گراند کانیون در آمریکا باشد، هر لایه این کوه شاهدی از دوره‌ای متفاوت از تاریخ مریخ است.

این مریخ نورد 17 دوربین و 10 ابزار علمی، از جمله آزمایشگاه‌های شیمی دارد، تا عناصر نمونه‌های خاک و سنگ به دست آمده بوسیله بازوی روباتی با نوک مته‌ای آن را شناسایی کند.


ارسال شده در توسط vahdi

 

img/daneshnameh_up/b/b8/Climate4.jpg


آب و هوای قطبی

قطبها توسط هوای سرد و نسبتا" خشکی پوشیده شده اند. در نزدیکی قطبها، میزان بارش برف سنگین کم است، اما برفهایی که روی زمینهای یخ زده جمع می شوند، تشکیل یخچالهای بزرگی به نام کوه یخی می دهند. در طول تابستان تمام 24 ساعت شبانه روز آفتاب می تابد و در طول زمستان تاریکی مطلق و همیشگی بر این نواحی حکمفرما است. هوای زمستانی قطب جنوب ممکن است تا 85 درجه سانتیگراد(121 درجه فارنهایت) زیر صفرسرد شود که این ناحیه را سردترین نقطه روی زمین می کند. زمینهای سنگلاخی در اطراف قطب شمال در طول 9 ماه از سال یخ زده هستند

آب وهوای استوایی

در مناطق نزدیک خط استوا غالباَ آب و هوا در طول سال گرم و مرطوب است . در جاهایی که باد دریایی به دامنه کوهها می وزد ، بارش باران می تواند بی نهایت باشد . در ناحیه توتونند و واقع در دامنه کلمبیایی کوههای آند ، در طول سال بیش از 5/11 متر (38 پا) باران می بارد و همین مسئله این منطقه را جزو مرطوبترین مناطق دنیا کرده است . بعضی از نقاط استوایی دارای دو فصل مجزای مرطوب و خشک هستند . این مناطق عبارتند از : آمریکای جنوبی و غرب و شرق آفریقا.

آب و هوای نیمه استوایی

در نواحی نیمه استوایی خورشید غالبا" در طول تابستان،مستقیما" بالای سر قرار دارد و در زمستان دمای هوا به ندرت به زیر صفر می رسد. بعضی از مناطق در طول سال دارای هوای گرم و خشک بوده و مقدار کمی باران دارد. بیشتر کویرهای اصلی جهان در این نواحی قرار دارند و جزو گرمترین نقاط روی زمین هستند. در نواحی دیگر مناطق نیمه استوایی در طول سال ریزش باران وجود دارد و همین امر باعث ایجاد یک پوشش گیاهی انبوه در این نواحی می گردد.

آب و هوای معتدل

در نواحی معتدل دنیا، آب و هوا بوسیله اقیانوسها که گرمای خط استوا را منتقل می کنند، شدیدا"تحت تأثیر قرار می گیرد. در نواحی مرتفع مناطق معتدل، بسیاری از قسمتهای سواحل رو به غرب، آب و هوای دریایی(بحری) به همراه زمستانهای نه خیلی سرد و تابستانهای نسبتا" خنک دارند. در ارتفاعات پایین تر مناطقی مثل کالیفرنیای جنوبی، با آنکه به دریا خیلی نزدیک هستند تابستانهای گرم و خشک دارند. مناطقی که از اقیانوسها فاصله دارند، آب و هوای قاره ای (بری) با تابستانهای گرم و زمستانهای بسیار سرد، دارند.


ارسال شده در توسط vahdi
<   <<   36   37   38   39   40   >>   >