ابزار امتیاز دهی

علمی
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

علمی

محققان پی‌ام‌ال، موفق شدند تا نانوسیم‌های گالیم نیترید با قطر چند ده میکرومتر را رشد دهند. این محققان کاربردهای زیادی نیز برای آنها در نظر گرفته‌اند که عبارتند از: دیودهای نشر نوری جدید، دیودهای لیزری، تشدیدکننده‌های بسیار کوچک، سنسورهای شیمیایی، پروب‌های اتمی با حساسیت بسار بالا.

 

در روش‌های متداول، بلورهایی از گالیم نیترید بر روی سابستریت‌های سیلیکون کارباید و یا سپ‌فایر تولید می‌شود که دارای معایب زیادی هستند و منجر به کاهش نشر نور و اختلاف سیگنال‌ها و در نهایت باعث کاهش کارآیی سیستم می‌گردد.

محققان پی‌ام‌ال موفق شدند تا نانوسیم‌های شش‌وجهی گالیم نیترید را به‌روش پرتومولکولی هم‌بافته رشد دهند. نانوسیم‌های تولید شده، معایب موجود در بلورهای گالیم نیترید را ندارند. در این روش از کاتالیزور استفاده نشده است و به‌همین دلیل فرآیندی زمان‌بر است به‌طوری‌که رشد نانوسیم به طول 10 میکرومتر، 2 تا 3 روز به طول می‌انجامد.

گالیم نیترید و آلیاژهای آن از قبیل گالیم ایندیوم نیترید و گالیم آلومینیوم نیترید، به سرعت صنعت روشنایی حالت جامد را توسعه می‌دهند.

گالیم نیترید فقط به‌عنوان یک منبع نور نیست بلکه در کاربردهای الکتریکی نیز استفاده می‌‌شود. از جمله ویژگی‌هایی که گالیم نیترید را در این حوزه مطرح می‌سازد، حساس نبودن آن در برابر درجه حرارت‌های بالا است. محققان پی‌ام‌ال بر روی ترانزیستورهای اثر میدانی نانوسیم‌های گالیم نیترید جهت تعیین خواص انتقال حامل نیز تحقیقاتی انجام داده‌اند.

نانوسیم‌های گالیم نیترید بسیار مستحکم هستند و می‌توانند به‌عنوان تشدیدکننده در ساختار تلفن‌ مورد استفاده قرار گیرند. استحکام مکانیکی بالا و کوچک بودن نانوسیم‌های گالیم نیترید امکان تشخیص جرم‌های کوچکتر و در مقیاس آتوگرم یا 18-10 گرم را فراهم می‌کنند. محققان پی‌ام‌ال در دانشگاه کلورادو امیدوارند تا با برون‌یابی بتوانند حساسیت تشخی را تا 01/0 آتوگرم افزایش دهند. قابل ذکر است که تا کنون این مقیاس به‌طور مستقیم اندازه‌گیری نشده است.

شایان ذکر است که علاوه بر کاربردهای ذکر شده، کاربردهای دیگی نیز برای نانوسیم‌های گالیم نیترید وجود دارد و می‌توانند در حوزه‌های شیمیای، بیولوژیکی و تشخیص گازها مورد استفاده قرار گیرند. به‌طور مثال محققان با به‌کارگیری نانوسیم‌های گالیم نیترید به‌همراه دی‌اکسیدتیتانیم نانوساختار، موفق به شناسایی ترکیبات آروماتیک مانند بنزن و تولوئن شده‌اند.


ارسال شده در توسط vahdi

مقدمه

در دهه 1950میلادی ، هر دو کشور ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق به ساخت موشکهای پر قدرتی برای پرتاب ماهواره‌هایشان به فضا دست زدند. این دو کشور قصد داشتند، ماهواره‌هایی را در سال 1957 میلادی ، سال ژئوفیزیکی بین المللی ، به فضا پرتاب کنند. شوروی اولین کشوری بود که با پرتاب اسپوتنیک 1 در چهارم اکتبر این سال موفق به انجام چنین کاری شد. از این زمان به بعد اکتشافات فضایی به یک مسابقه بین دو کشور مذکور تبدیل شد. این در حالی بود که رجال سیاسی دو طرف بر اهمیت ساسی و نظامی برخورداری از ماهواره‌ها در مدار و فتح ماه قبل از رقیب دیگر واقف بودند. درآغاز به نظر می‌رسید که روسها در این مسابقه جلوتر از آمریکائیها هستند.



img/daneshnameh_up/0/07/Bazgasht.jpg
فرود در آب
یکی از کپسولهای آپولو درحال
فرود آمدن در آب است.





علاوه بر پرتاب اولین ماهواره به فضا ، آنها موفق شده بودند اولین انسان ، یوری گاگارین ، را به فضا فرستاده و اولین راهپیمایی فضایی را نیز بوسیله آلکسی لئونوف در سال 1965 میلادی انجام دهند. با وجود این هر چه دهه 1960 میلادی به پایان خود نزدیکتر می‌شد، آمریکائیها برتری خود را بیشتر نشان می‌دادند. در ژوئیه 1969، آمریکائیها تاریخ ساز شدند. در این تاریخ ، آنها نیل آرمسترانگ و ادوین (باز) آلدرین را به ماه فرستاند. پس از این ، روسیه تلاشهای خود را بیشتر صرف ساختن ایستگاههای فضایی در مدار زمین کرد. در حال حاضر ، ایالات متحده آمریکا و فدراسیون روسیه به همراه چند کشور دیگر با کمک هم در پی ساختن ایستگاه فضایی آلفا هستند.

مأموریتهای شاتل فضایی آمریکا و ایستگاه فضایی میر به دانشمندان کمک می‌کنند تا چگونگی عکس العمل بدن انسان را در فضا مطالعه کنند. اطلاعات دریافتی از این مأموریتها همچنین دانشمندان را در کشف و آماده کردن ابزار لازم برای زندگی احتمالی انسانها در فضا یاری می‌دهد. ماهواره‌ها امروز به جزء لاینفکی از زندگی نوین تبدیل شده‌اند. آنها اطلاعات را از نقطه‌ای به نقطه دیگری منتقل می‌کنند. و با زیر نظر گرفتن کره زمین وضعیت هوا را پیش بینی می‌کنند، بعلاوه کاوشگرها با اکتشافات فضایی خود، حس کنجکاوی ما را درباره جهانی که در آن زندگی می‌کنیم ارضاء می‌کنند.

فضانوردان در بازگشت به زمین در دریا و یا در خشکی فرود می‌آمدند. قبل از اختراع شاتل فضایی ، فضانوردان آمریکایی با استفاده از چترهایی بزرگ از سرعت خود در جو زمین می‌کاستند تا به آرامی در سطح دریا فرود آیند. آنجا کشتیهای نجات آنها را از دریا بیرون می‌کشیدند. فضانوردان روسی نیز در بازگشت به زمین از چترها و همچنین موشکهای معکوسی استفاده می‌کردند که سرعت فرود و شدت اصطکاک سفینه را هنگام تماس با سطح زمین کم می‌کردند. پیش از آن ، فضانوردان در ارتفاع بالا در جو زمین از کپسولهای خود بیرون می‌پریدند و همراه کپسول جداگانه و با استفاده از چتر نجات بر زمین فرود می‌آمدند. شاتل فضایی بمانند یک هواپیما اما سریعتر از آن استفاده از موتورهایش با حرکت در باند فرود به زمین می‌نشیند.

بازگشت به جو زمین

سرعت فضاپیما در هنگام بازگشت به جو زمین خیلی زیاد است. این امر باعث می‌شود اصطکاک بین فضاپیما و مولکولهای هوا ، فضاپیما و هوای اطراف آنرا آنقدر گرم کند که هر دو در اثر حرارت به رنگ سرخ در آیند. برخی از فضاپیماها از یک سپر حرارتی برخوردارند، این سپر با جلوگیری از ورود گرما به داخل سفینه ، فضانوردان را در مقابل گرما محافظت می‌کند. البته از این سپر حرارتی فقط یک بار می‌توان استفاده کرد. شاتل فضایی دارای کاشیهای نسوز مخصوصی است که سطح بیرونی آن را در مقابل حرارت محافظت می‌کند.

فرودهای فضایی

فضاپیما باید هنگام نزدیک شدن به یک سیاره یا قمر از سرعت خود بکاهد، تا از هدف خود عبور نکند. فضاپیما در این هنگام به دور خود می‌چرخد و با روشن کردن موتورهایش سرعت خود را کم می‌کند تا بوسیله نیروی جاذبه سیاره مذکور در مدار آن سیاره قرار گیرد. بعد از انتخاب محلی برای فرود ، فضاپیما دوباره می‌چرخد و با روشن کردن موتورهایش از سرعت خود کاسته ، مدار را ترک می‌کند. سپس به طرف سطح مورد نظر فرود می‌آید و با چرخشی دوباره آماده نشستن می‌شود.

فرودهای آرام

در فرودهای آرام ، فضاپیما از سرعت خود در هنگام نزدیک شدن به سطح مورد نظر می‌کاهند تا به آرامی و بدون آسیب رساندن به فضا پیما و یا محموله آن از جمله مسافران ، بر سطح مذکور بنشینند. وقتی که فضاپیما از میان جو پایین می‌آید، چترهای آن باز شده ، از سرعت فضاپیما می‌کاهند، سپس موشکهای معکوس فضاپیما روشن شده ، فضاپیما را به آرامی فرود می‌آورند. اگر فرود در سرعت بالا صورت گیرد سرنشینان جان سالم به در نخواهند برد. به همین دلیل بود که در نخستین مأموریتهای فضایی ، برای جلوگیری از خسارات فرود ناشی از سرعت زیاد ، فضانوردان از سفینه بیرون می‌پریدند و با استفاده از چتر نجات در دریا فرود می‌آمدند.

سقوط بر سطح اجرام آسمانی




img/daneshnameh_up/6/68/Soghoot.jpg
کاوشگر های رینجر ، ساخت آمریکا قبل از
سقوط در سطح ماه مبادرت به گرفتن
عکسهایی از سطح آن می کردند.





نخستین کاوشگرها مانند کاوشگرهای رینجر آمریکا از این نو ع فرود استفاده می‌کردند. فضاپیماها در هنگام نزدیک شدن به سطح جرم مورد نظر ، اطلاعات و تصاویر را مخابره کرده ، سپس در سطح آن سقوط می‌کردند. دراغلب موارد کاوشگر متلاشی می‌شد. در مأموریتهای فضایی برای جمع آوری اطلاعات در مورد جو سیاره زهره نیز از این نوع فرود استفاده شد. جهت عبور از ابرهای جوی زهره و فرود در سطح آن از چتر استفاده شد. وقتی که کاوشگرها مأموریت محوله را به اتمام رساند چترها جدا شدند و کاوشگر خود بر سطح زهره سقوط کرد.

مانور در فضا

فضاپیماهایی که در محیطهای بدون وزن و بدون اصطکاک فضا حرکت می‌کنند، تا نیروی قویتری بر آنها وارد نشود، از حرکت خود باز نمی‌ایستند. برای تعمیر مسیر حرکت ، فضاپیماها باید از موتورهای موشک خود در سفینه استفاده کنند. آنها می‌توانند یا از موتورهای دوباره روشن شده خود استفاده کنند یا موتور یک موشک دیگر را روشن کنند. مقدار سوخت مصرفی هر موتور با دقت محاسبه می شود تا از هدر رفتن سوخت جلوگیری شود. کاوشگرها برای اصلاح مسیر حرکت ، کند کردن سرعت در هنگام قرار گرفتن در یک مدار و همچنین فرود بر سطح سیاره یا قمر از موتور‌های خود استفاده می کنند. فضا پیماها موتور های خود را با حرکتهای تند کوتاه مدتی روشن می‌کنند تا خود را آرام در مسیر صحیح قرار دهند.

اندازه موتور موشکها در اغلب ماهواره‌ها باهم متفاوت است. فضاپیماها برای رفتن به مدار ، تغییر مدار یا ترک آن و سفر برای ملاقات با دیگر فضاپیماها از موتورهای قویتری استفاده می‌کنند. این موتورها بطور طبیعی در عقب موشک قرار می‌گیرند تا آن را به طرف جلو حرکت دهند. برای بازگشت به زمین در حالی که موتورهایش برای کند کردن آن روشن هستند، فضاپیما باید به طرف عقب برگردد. سپس برای ورود به جو زمین دوباره چرخیده و در مسیر صحیح قرار می‌گیرد.

مانورهای کوچک

برای انجام چرخشهای کامل ، تغییر و تنظیم سرعت و مسیر در مدار ، از موشکها پیش برنده‌ای استفاده می‌شود که اغلب به شکل گروهی کار می‌کنند. این موشکها را در جهات مختلف نشانه گیری می‌کنند. با روشن کردن ترکیب درستی از موشکهای مذکور ، می‌توان فضاپیما را در جهت دلخواه حرکت داد. علاوه بر 3 موتور اصلی که در هنگام پرتاب مورد استفاده قرار می‌گیرند، شاتل فضایی آمریکا از دو موتور مانور دهنده مدای دیگر نیز برخوردار است. این فضا پیما علاوه بر این موتورها از 26 موشک پیش برنده تنظیم عکس العمل و 4 موشک پیش برنده تنظیم دقیق مسیر حرکت استفاده می‌کنند که در جلو و عقب موشک قرار گرفته‌اند.
اینها به فضاپیما اجازه می‌دهند تا با انجام مانورهای دقیق با ایستگاه فضایی میر الحاق فضایی انجام دهد. ایستگاه فضایی میر نیز از موتورهایی برای تنظیم مدار و موشکهای پیش برنده‌ای در مقیاس کوچکتر برخوردار است.



img/daneshnameh_up/6/6f/Manovr.jpg





تنظیم جهت وضعی

همه ماهواره‌ها باید جهت وضعی خود _جهتی که به طرف آن نشانه گیری شده‌اند_ را حفظ کنند. این موضوع ضروری است، چرا که اگر باله‌های خورشیدی به طرف خورشید جهت گیری نشده باشند، نمی‌توانند نیروی لازم را برای به حرکت در آوردن ماهواره تولید کنند. از طرف دیگر آنتنها نیز در صورتی که به طرف زمین نشانه گیری نشده باشند، قادر به دریافت و ارسال پیام به زمین نخواهند بود. دستگاه تنظیم جهت وضعی ، ماهواره یا کاوشگر را در جهت وضعی صحیح قرار می‌دهد. دستگاههای حساس موجود در ماهواره قادرند خورشید یا یک ستاره درخشان را شناسایی کنند. آنها همچنین در مواقعی که ماهواره مسیر خود را گم می‌کند، می‌تواند پیامهایی را مبنی بر بروز اشکال در ماهواره به زمین مخابره کنند. دراین صورت دماغه‌های کوچک با خارج کردن گاز از خود، جهت فضا پیما را عوض کرده ، دوباره آنرا در مسیر صحیح قرار می‌دهند.

ملاقات و الحاق فضایی

ملاقات فضایی هنگامی رخ می‌دهد که دو فضاپیما به هم نزدیک می‌شوند، اما الحاق انجام نمی‌دهند. از رادارها و رایانه‌های داخل فضاپیما برای دادن اطلاعات مبنی بر موقعیت فضاپیما استفاده می‌شود. با توجه به سرعت زیاد فضاپیما هنگام حرکت در فضا ، مشخص کردن موقعیت لحظه به لحظه فضاپیما ضروری به نظر می‌رسد. برای ملحق شدن به یک فضاپیمای دیگر ، فضاپیما می‌تواند از موتورهای بزرگتر خود استفاده کرده ، با رسیدن به سرعت فضاپیمای مورد نظر دوشادوش آن در فضا حرکت کند. این فرآیند را حفظ موقعیت می‌نامند. بعد از این مرحله از موتورهای پیش برنده کوچکتری برای نزدیک شدن به فضاپیمای مذکور و انجام الحاق فضایی با آن استفاده می‌کند. در ایستگاه فضایی روسیه ، میر ، عملیات الحاق بوسیله آنتنهای مخصوصی که بر روی ایستگاه فضایی میر و فضاپیماهای نزدیک شونده سایوز یا پروگرس تعبیه شده‌اند، هدایت می‌شود.

مرکز هدایت زمینی

هر فضاپیما ، کاوشگر و یا ماهواره در حال فعالیتی باید با مرکز هدایت زمینی در ارتباط باشد. فضاپیماها برای در جریان گذاشتن مرکز هدایت زمینی از کارهای عادی خود ، علایمی را به این مرکز مخابره می‌کنند. درضمن مرکز فضایی مربوطه نیز دستورات لازم در مورد مسیر حرکت و دیگر عملیات فضاپیما را برای آن می‌فرستد. در زمان پرتاب فضاپیما از پایگاه پرتاب هدایت می‌شود، اما به محض قرار گرفتن فضاپیما در فضا ، مرکز اصلی هدایت زمینی هدایت آن را بر عهده می‌گیرد. مراکز کوچکتر برقراری ارتباط با فضاپیما در سراسر جهان پراکنده‌اند. این مراکز ارتباط 24 ساعته را با فضاپیما میسر می‌کنند. همچنین ماهواره‌های مخابراتی می‌توانند علایم را از فضاپیما گرفته و به نزدیکترین مرکز هدایت زمینی بفرستند.

مرکز فضایی کندی

شاتلهای فضایی ، آپولو و اغلب ماهواره‌ها و کاوشگرهای فضایی آمریکا از مرکز فضایی کندی در فلوریدا (کیپ کاناورال) ، به فضا پرتاب شده اند. این مرکز اکنون صاحب 2 سکوی پرتاب برای شاتلهای فضایی ، 2 سکو برای پرتاب ماهواره‌ها و یک بند فرود برای نشستن شاتلهای فضایی است. تجهیز شاتل در آشیانه‌های بزرگی صورت می‌گیرد. پایگاه نیروی هوایی واندنبرگ در کالیفرنیا یکی دیگر از مهمترین پایگاههای فضایی آمریکا محسوب می‌شود. ماهواره‌های نظامی و آنهایی که در مدارهای قطبی قرار می‌گیرند، از این پایگاه به فضا پرتاب می‌شوند.

سکوهای پرتاب

بایکونور در قزاقستان محل پرتاب تمام پروازهای سرنشیندار روسیه است. از این همچنین برای پرتاب ماهواره‌های زیادی استفاده می‌شود. موشکها در آشیانه‌ها ، موشکها را درمقابل شرایط جوی نامناسب از هوای بسیار سرد گرفته تا هوای بسیار گرم محافظت می‌کنند. سکوهای پرتاب شمالی در پلستک روسیه شلوغترین پایگاه پرتاب در جهان بوده اند. از 14 سکوی این پایگاه پرتاب ، ماهواره‌های نظامی زیادی به فضا پرتاب شده‌اند.

سفرهای فضایی آینده

تاکنون کره ماه تنها جهان متفاوتی است که انسان آن را ملاقات کرده است. قدم بعدی سفر به یک سیاره خواهد بود. اما فاصله‌های زیاد بین زمین و سیارات دیگر یک مشکل عمده به حساب می‌آید. فضانوردان مجبور خواهند بود برای سفرهای چند ماهه یا چند ساله خود آذوقه ، سوخت و آب حمل کنند. هیچکدام از سیارات شرایط مشابه زمین را برای زندگی انسان فراهم نمی‌کنند. با وجود این ، امکان استفاده از مواد موجود در یک سیاره برای تهیه سوخت مورد نیاز در زمان برگشت وجود خواهد داشت. همینطور امکان استخراج آب و اکسیژن لازم برای تنفس. سفر به ستاره‌ها غیر ممکن است، چرا که فضاپیماها با سرعت بسیار کمی در مقایسه با سرعت نور حرکت می‌کنند و برای رسیدن به حتی نزدیکترین ستاره ، هزاران سال زمان نیاز دارند.

تعیین مسیر پرواز

img/daneshnameh_up/1/11/Tadavom.jpg
طی زمانی که کاوشگربه هدف خود
، دراین مورد سیاره زهره می‌رسد، زمین نیز
مسافت قابل ملاحظه‌ای از مدار خود را می‌پماید.


در سفرهایی که در اطراف منظومه شمسی انجام می‌دهیم، باید مراقب حرکت ثوابت ، سیارات و قمرها در مدارهایشان باشیم. برای مثال ، زهره در مدار خود به دور خورشید از زمین جلوتر و زمین نیز در مدار خود از کره مریخ جلوتر است. رایانه‌ها به محاسبه زمانهایی می‌پردازند که سیارات در بهترین موقعیت خود برای فضاپیمایی که از زمین برای رسیدن به سیاره مذکور پرتاب می‌شود، قرار دارند، این زمانها را پنجره‌های پرتاب می‌نامند. کاوشگرهایی که به قصد دیگر سیارات به فضا پرتاب می‌شوند، ابتدا به مدار اطراف خورشید می‌روند. این مدار انتقالی آنها به شمار می‌رود، چرا که کاوشگرها برای حرکت از مدار زمین به مدار سیاره مذکور از این مدار استفاده می‌کنند. سریعترین و مستقیمترین مسیر برای رسیدن به یک سیاره مستلزم صرف نیرو و سوخت بسیار زیادی است. باصرفه‌ترین مسیر برای رسیدن به یک سیاره را مدار انتقالی ههمان می‌نامند.

در مدار انتقالی ههمان ، نزدیکترین و دورترین نقاط مدار کاوشگر در اطراف خورشید ، از مدار زمین و مدار سیاره مذکور رد می‌شوند. کاوشگر پس از طی کردن نصفی از مدار خود در اطراف خورشید با هدف خود برخورد می‌کند. کاوشگرها در مدار انتقالی ههمان به کمترین سوخت و نیروی رانش نیازمندند، اما برای رسیدن به مقصد خود زمان بیشتری را صرف می کنند.

استفاده از نیروی جاذبه سیاره

هنگامی که یک کاوشگر از نزدیکی سیاره‌ای می‌گذرد بوسیله نیروی جاذبه سیاره در مسیری منحنی شکل قرار می‌گیرد. اگر چه کاوشگر برای رسیدن به مدار مقصد با سرعت زیادی حرکت می‌کند، اما با گذشتن از کنار سیاره مذکور ، هم سرعت و هم جهت حرکتش تغییر کرده ، درجهت جدیدی شروع به حرکت می‌کند. فاصله کاوشگر و سیاره مورد نظر محاسبه می‌شود تا باکمک نیروی جاذبه سیاره کاوشگر بتواند در جهت صحیح پیش بینی شده‌اش قرار بگیرد.


ارسال شده در توسط vahdi

دید کلی

بعد از اینکه پلانک فرمول اساسی خود را در مورد تابش جسم سیاه ارائه داد و چنین استدلال نمود که تابش دارای طبیعت کوانتومی‌ است، یعنی تابش الکترومغناطیسی از مجموعه‌ای از کوانتومهای انرژی به نام فوتون تشکیل شده است، تحول شگرفی در علم فیزیک حاصل شد. بطوری که با استفاده از این مفهوم اندرکنشهای مختلف تابش با ماده که نظریه کلاسیک در توجیه آنها ناتوان بود، بطور کامل تشریح گردید. از جمله این اندرکنشها ، اندرکنشی است که به نام فوتوالکتریک معروف است.



تصویر





اگر یک صفحه فلزی را تحت تابش امواج پر انرژی قرار دهیم، پرتو کاتدی و یا الکترونهای شتابدار از صفحه فلزی منتشر می‌شود. و همچنین اگر بین دو صفحه فلزی اختلاف پتانسیل الکتریکی بسیار زیادی ایجاد کنیم، الکترونهای لایه ظرفیت اتمهای فلز ، انرژی زیادی دریافت می‌کنند و در نتیجه سطح فلز را ترک می‌کنند و به سمت آند پیش می‌روند. در این عمل چون هم نور و الکتریسیته دخالت دارند به این پدیده ، اثر فوتو الکتریک می‌گویند. در واقع تمام مواد (جامد ، مایع و گاز) می‌توانند در شرایط خاصی تحت تأثیر اثر فوتوالکتریک ، پرتو کاتدی از خود گسیل کنند، گاهی به پرتو کاتدی ، فتوالکترون نیز می‌گویند.

اثر فتوالکتریک هر جسمی با گسیل فرکانس مشخصی از موج انجام می‌شود. اگر فرکانس موج برای جسم خاصی کمتر از حد معین باشد، که به آن بسامد قطع می‌گویند، اثری از فتوالکتریک مشاهده نخواهد شد. اما طبق قوانین الکترودینامیک کلاسیک ، موج با برخورد به صفحه فلزی مقداری انرژی به آن منتقل می‌کند و به مرور زمان این انرژی انباشته می‌شود تا اینکه انرژی مورد نیاز برای گسیل الکترون فراهم شود. اما در آزمایشگاه خلاف آنچه که در فیزیک کلاسیک گفته شد، روی می‌دهد، یعنی گسیل موج با فرکانس کمتر از حد معین به فلزی هرگز پرتو کاتدی منتشر نمی‌کند.

تاریخچه

در سال 1887 ، اثر فوتو الکتریک توسط هرتز کشف شد. او در حالی که سرگرم آزمایشهای معروف خود درباره امواج الکترومغناطیسی بود، دریافت که طول جرقه القا شده در مدار ثانویه هنگامی ‌کاهش می‌یابد که دو انتهای شکاف جرقه در برابر نور ماورا بنفش که از جرقه در مدار اولیه می‌آمد، پوشانده شود.

ساختار فوتو الکتریک




img/daneshnameh_up/4/48/PH_A_F_E_02.jpg





یک محفظه شیشه‌ای در نظر بگیرید که در دو انتهای آن ، آند و کاتدی تعبیه شده است و داخل محفظه خلا می‌باشد. اگر بر سطح کاتد ، نوری با فرکانس معین بتابانیم، با احراز شرایط خاص ، فلز کاتد الکترون گسیل می‌کند. اگر آند و کاتد را به یک مدار خارجی وصل بکنیم، الکترون گسیل شده ، جذب آند شده و یک جریان فوتو الکترونی در مدار خارجی برقرار می‌گردد.

مشخصات اثر فوتوالکتریک

  • هر فلزی دارای یک فرکانس‌ ویژه است، بطوری که اگر فرکانس نور تابشی کمتر از این مقدار ویژه باشد، هیچ الکترونی از سطح کاتد گسیل نمی‌شود. این فرکانس‌ ویژه را فرکانس‌ آستانه می‌گویند. شایان ذکر است که فرکانس‌ آستانه از فلزی به فلز دیگر ، تغییر می‌کند و هر فلزی دارای فرکانس‌ آستانه مخصوص به خود است. بر اساس نظریه کلاسیک این خصوصیت غیر قابل ‌توجیه بود.

  • بزرگی جریان فوتو الکترونی با شدت نور تابیده بر سطح کاتد مناسب است، بطوری که اگر شدت افزایش یابد، مقدار جریان فتو الکترونی نیز افزایش پیدا می‌کند. این موضوع توسط نظریه کلاسیک قابل توجیه بود.

  • انرژی فوتو الکترونها از شدت نور تابیده بر سطح کاتد مستقل است، ولی با فرکانس نور تابشی بصورت خطی تغییر می‌کند. این خاصیت در نظریه کلاسیک غیرقابل‌توجیه بود.

  • گسیل الکترون از سطح کاتد بصورت آنی صورت می‌گیرد، یعنی بلافاصله بعد از تابش ، الکترون گسیل می‌شود. به عبارت دیگر ، تأخیر زمان بین تابش و گسیل الکترون هرگز مشاهده نشده است، یا لااقل زمانی بیشتر از 10-9 ثانیه ، حتی با تابش فرودی با شدت بسیار کم نیز مشاهده نشده است.

  • اثر فتو الکتریک توسط الکترونهای تقریبا آزاد صورت می‌گیرد، یعنی الکترونهای لایه‌های داخلی فلز در این اثر دخالت ندارند.

اساس کار فوتو الکتریک




img/daneshnameh_up/6/69/PH_A_F_E_03.jpg





انیشتین تابش را متشکل از مجموعه‌ای از کوانتومهایی با انرژی hv در نظر گرفت که در آن v فرکانس‌ نور و h ثابت پلانک معروف است. جذب تک کوانتوم بوسیله الکترون ، فرآیندی که ممکن است در زمانی کمتر از 10-9 ثانیه صورت گیرد، انرژی الکترون را به اندازه hv افزایش می‌دهد. مقداری از این انرژی باید صرف جدا کردن الکترون از فلز شود. از طرف دیگر ، گفتیم که هر فلزی دارای یک فرکانس آستانه است که در فرکانسهای پایینتر از آن فتوالکتریک غیر ممکن است.

بنابراین اگر فرکانس‌ آستانه را با v0 نشان دهیم، در این صورت کمیت w = hv0 به عنوان تابع کار فلز تعریف می‌شود. بنابراین شرط ایجاد اثر فوتوالکتریک این است که hv (انرژی نور تابشی بر سطح کاتد) بیشتر یا مساوی w باشد. اگر سرعت الکترون گسیل شده از کاتد را با V نشان دهیم، همواره بین فرکانس‌ نور تابشی ، سرعت فتوالکترونها و تابع کار رابطه زیر برقرار است:


mv2/2 = hv - w


رابطه فوق از قانون بقای انرژی حاصل می‌گردد. این رابطه به فرمول انیشتین نیز معروف است. میلیکان آزمایشهای جامعی انجام داد و صحت فرمول انیشتین را تثبیت نمود. آنچه آزمایشهای میلیکان و پیشینیان ثابت کرد این بود که بعضی اوقات نور نظیر مجموعه‌ای از ذرات رفتار می‌کند و این ذرات می‌توانند بطور انفرادی عمل کنند، طوری که می‌توان به موجودیت یک تک فوتون فکر کرد و به دنبال خواص آن بود. (ماهیت ذره‌ای نور) نتیجه جنبی این آزمایشها حاکی از اطلاعاتی در مورد فلزات بود، آشکار شد که تابع کار W از مرتبه چند الکترون ولت است (1ev=1.6x10-19j) و این می‌توانست با سایر خواص فلزات هم بسته باشد.

ارسال شده در توسط vahdi

یک استاد بازنشسته دانشگاه ساوث‌همپتون توانسته در تلاشی جالب، نور شش ماه را در یک تصویر جمع کند.


به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر «گرگ پارکر» با دوربین روزنه‌ای خود که از یک جعبه چای قدیمی ساخته شده، به ثبت نورهای آسمانی از 21 ژوئن (بلندترین روز سال) تا 22 دسامبر مصادف با انقلاب زمستانی پرداخته است.

این تصویر به ثبت حرکت خورشید در تمام این شش ماه پرداخته و آن را بر روی یک برگه چاپ کرده است.

خطوط این تصویر در بالا، نشان‌دهنده مسیر خورشید در انقلاب تابستانی خود بوده و خط نمایشگر مسیر خورشید در کوتاهترین روز سال در پایان تصویر قرار گرفته است.

پارکر از زمان بازنشستگی به پروژه‌های تصویربرداری فناوری پیشرفته روی آورده است.


ارسال شده در توسط vahdi

گزارش تصویری سفر عجیب گروهی از عکسان به عمق زمین در یکی از مناطق آفریقا! این گروه که تمام افراد آن از دوران کودکی رویای سفر به عمق زمین را داشته اند در ژوئن 2010 به عمق 349 متری زمین رفته و از زمینی در حال جوشش با حرارتی بیش از 1300 درجه سانتیگراد عکسبرداری کردند!!

 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی گروپــــ 

گروه اینترنتی میشی  گروپــــ


ارسال شده در توسط vahdi

یک طراح فرانسوی دست به ساخت یک شارژر خورشیدی جدید به شکل درخت زده که از طریق 27 برگ صفحه خورشیدی خود به جمع‌آوری انرژی لازم برای دستگاه‌های قابل حملی همچون آی‌فون می‌پردازد.


به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، شارژر خورشیدی «الکتیری» (Electree) که توسط ویوین مولر فرانسوی ساخته شده، می‌تواند طی 36 ساعت و بسته به اوضاع هوا، برق کافی را برای شارژ کردن یک گوشی تلفن به دست بیاورد.

کاربران می‌توانند برگ‌های این درخت را رو به خورشید قرار دهند تا سریعتر انرژی لازم را جذب کنند.

مولر، ایده اولیه ساخت این طراحی را از فرآیند فتوسنتز گیاهان به دست آورده است.

صفحات خورشیدی سیلیکونی بی نظم یک باتری را در پایه شارژ کرده و می‌تواند هر دستگاهی را با کمک یک رابط یو‌اس‌بی شارژ کند.

ساخت این درخت سه سال به طول انجامیده که در ابتدا از یک پایه نقره برخوردار بود اما بعدها یک پایه پورسلینی سفید جای آن را گرفت.

این طراحی از یک باتری 13 هزار و 500 میلی‌آمپر بر ساعت برخوردار است که انرژی موجود در برگ‌ها را جمع‌آوری می‌کند.

قیمت این دستگاه در حدود 260 پوند است و بر روی انواع دوربین و دستگاههای پخش موسیقی نیز قابل استفاده است.


ارسال شده در توسط vahdi

چین طی حرکتی شتاب‌دار در برنامه جدید خود برای پنج سال آینده، پرتاب آزمایشگاه‌های فضایی و فضاپیماهای سرنشین‌دار و همچنین آماده‌سازی برای ساخت ایستگاه‌های فضایی جدید را در دستور کار خود قرار داده است.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، چین تاکنون از اهداف نهایی خود در مورد ساخت یک ایستگاه فضایی و انتقال انسان به کره ماه صحبت کرده است.

این کشور تا کنون پیشرفت‌های علمی زیادی در برنامه‌های سفرهای فضایی انسانی و ماه داشته اما این برنامه پنج ساله که اجرای آن از سال آینده آغاز خواهد شد، نشانگر یک شتاب در راه دستیابی به این اهداف است.

طبق این برنامه، چین تا پایان سال 2016، آزمایشگاههای فضایی خود را به همراه فضاپیماهایی باری به فضا پرتاب کرده و آمادگی فنی لازم برای ساخت ایستگاه‌های فضایی را کسب خواهد کرد.

برنامه فضایی چین تاکنون توانسته دستاوردهای بزرگی را در زمان نسبتا کوتاهی بدست آورد. اگرچه هنوز فاصله بسیاری از روسیه و آمریکا در زمینه فناوری و تجربه فضایی دارد.

طبق این برنامه، این کشور به کاوش ماه از طریق کاوشگرها و جمع‌آوری نمونه‌هایی از سطح آن و در ادامه به کاوش سیارات دیگر خواهد پرداخت.

چین قرار است از فضاپیماهای خود برای بررسی ویژگی‌های سیاه‌چاله‌ها، نظارت بر پسماندهای فضایی و اجسام سماوی نزدیک به زمین و ساخت سیستمی برای حفاظت فضاپیماها از زباله‌های فضایی استفاده کند.

این برنامه همچنین از اقدامات آینده این کشور برای ارتقای خودروهای پرتاب، ماهواره‌های ارتباطی، رادیو و تلویزیون و هواشناسی خبر داد. از دیگر برنامه‌های چین ساخت سیستم جهت‌یابی جهانی برای رقابت با شبکه جی‌پی‌اس آمریکا است.

در سال 2003 چین در میان کشورهای جهان پس از آمریکا و روسیه در سومین جایگاه برای اعزام انسان به فضا قرار گرفته و پنج سال بعد توانست یک پیاده‌روی فضایی کامل را اجرا کند. همچنین چندی پیش نیز توانست ورود خودکار فضاپیمای شنزو هشت خود را در مدل آزمایشی تتیانگونگ 1 اجرا کند که قرار است در آینده به شکل یک ایستگاه فضایی کامل درآید.

در این برنامه از فهرست همکاران آینده فضایی چین به کشورهایی چون روسیه، برزیل، فرانسه و انگلیس اشاره شده و در مورد آمریکا گفت‌وگوها همچنان ادامه دارد.


ارسال شده در توسط vahdi
دو  سفینه فضایی قرار است، در شب سال نو و روز سال نوی میلادی در مدار کره ماه  بچرخند.

دو سفینه فضایی قرار است، در شب سال نو و روز سال نوی میلادی در مدار کره ماه بچرخند. این پروژه بخشی از سرمایه گذاری حدود 500 هزار دلاری ناسا است که دانشمندان را قادر می کند، شناخت بهتری از جاذبه ماه و ساختار داخلی آن به دست آورند. این پروژه اختصاراً گریل به معنی «ماموریت برای بررسی میزان جاذبه و ساختار داخلی ماه» نام دارد.

ناسا دو فضاپیمای گریل را که در ماه سپتامبر سال جاری به سوی ماه پرتاب شدند، شبیه سازی کرده است. این دو سفینه خورشیدی سه ماه گذشته به سوی ماه در حرکت بوده اند. این دو در دو مسیر جداگانه، اما شبیه به هم پرواز می کنند.

اد وایلر، مدیر پروژه گریل در ناسا، در توضیح هدف از این ماموریت می گوید: گریل، اگر ساده بگوییم، سفر به مرکز کره ماه است. گریل ساختار داخلی ماه را بررسی می کند و قوه جاذبه آن را صد تا هزار بار دقیق تر از قبل محاسبه خواهد کرد. این دو سفینه ، گریل آ و گریل بی با فاصله 200 کیلومتر، یکدیگر را تعقیب می کنند. علائم رادیویی ارسالی، فاصله بین آن را تعیین خواهد کرد. وقتی سفینه اول به حوزه ای وارد می شود که قوه جاذبه بالاتری دارد، سرعتش کمی اضافه می شود و این امر فاصله با سفینه دیگر را بیشتر می کند و آن وقت سفینه دوم وارد همان حوزه می شود و فاصله دوباره به حالت قبلی باز می گردد.

با کسب این اطلاعات، دانشمندان می توانند از سطح ماه نقشه برداری کنند. آن گاه می توانند توضیح دهند که چگونه با تغییر شکل ماه، جاذبه آن نیز تغییر می کند. علام رادیویی نشان دهنده جاذبه در حفره های سطح ماه و کوه های آن متفاوت است. در صورتی که این تفاوت وجود نداشته باشد، دانشمندان توجه خود را به ساختار داخلی ماه معطوف خواهند کرد.

ناسا می گوید پروژه گریل کمک خواهد کرد دانشمندان از شکل گیری سیاره هایی که پستی بلندی دارند، همچون کره زمین، فهم دقیق تری کسب کنند


ارسال شده در توسط vahdi

یک عکاس ستاره‌ای موفق به ثبت تصویری از سحابی دمبل شده است که پایان مشابه منظومه شمسی را به نمایش درمی‌آورد.


به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بیل اسنایدر، با به تصویر کشیدن این سحابی که در حقیقت ابری از بقایای ستاره‌ای پس از انفجار ستاره مرکزی آن بوده، آینده احتمالی منظومه شمسی ما یا دیگر منظومه‌های ستاره‌ای را به تصویر کشیده که در آن با انفجار ستاره، لایه‌های گاز بیرونی یک سحابی را شکل خواهند داد که با هسته تاره مرده روشن می‌شود.

خورشید نیز در زمان مرگ خود در حدود پنج میلیارد سال آینده، سرنوشت مشابهی را تجربه خواهد کرد.

به گفته اسنایدر، سحابی دمبل در فاصله حدود 1360 سال نوری از زمین قرار داشته که مشاهده آن را توسط تلسکوپهای آناتوری نیز ممکن می‌سازد.

این سحابی در سال 1764 بصورت تصادفی توسط چرلز مسیه کشف شد که در حال جمع‌آوری فهرستی از اجسام پراکنده‌ای بود که نباید آنها را دنباله‌دار تصور کرد.

جسم شماره 27 این فهرست موسوم به مسیه 27 که به دلیل شکل دمبل مانند آن در نور مرئی به سحابی دمبل مشهور شده، در حقیقت یک سحابی سیاره‌ای است که آینده خورشید را در آینده به تصویر می‌کشد.

نور این سیاره باید فاصله‌ای در حدود 1360 سال را برای رسیدن به زمین طی کند. سنجشهای مرتبط با مواد در حال انتشار از این سحابی منجر به برآوردهایی در مورد زمان پرتاب پوسته بیرونی آن بین 3000 تا 48 هزار سال پیش، به علاوه 1360 سال سفر نور آن به سوی زمین شده است.

اندازه این سحابی در حدود 4.5 سال نوری بوده که از فاصله خورشید تا نزدیکترین سیاره به آن نیز بیشتر است.


ارسال شده در توسط vahdi

فیزیکدانان برای اولین بار توانسته‌اند با استفاده از یک لیزر پالس سریع به ثبت اولین لحظات مقاومت الکتریکی بپردازند که در زمان عبور برق از میان مدارها به تولید گرما توسط سایش می‌پردازد.


به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در این دستاورد جالب، سرعت الکترون‌های آزاد در یک نیمه رسانای رایانه‌یی از سرعت‌های بالستیک تا سرعت بسیار کند 300 فمتوثانیه یا 10 هزار برابر سریعتر از حرکت نور در 30 سانتی‌متر کاهش یافت.

به گفته محققان موسسه مکس بورن برلین، برای اندازه‌گیری چنین زمان کوتاهی از پالس‌های انرژی بسیار سریع استفاده شده است.

نیمه‌رساناها به موادی گفته می‌شود که از ویژگی‌های رساناهای الکتریکی مانند مس و همچنین مقاومهای الکتریکی مانند سرامیک برخوردارند. این نیمه‌رساناها در بسیاری از فناوری‌ها از جمله ترانزیستورها، ‌ال‌ای‌دی‌ها، صفحات خورشیدی و ریزپردازشگرها وجود دارند. این نیمه‌رساناها بسته به مواد دیگر قادر به اجرای شاهکارهای فیزیکی متعددی همچون تولید نور هستند. برای مثال هنگامی که یک ولتاژ به آرسنید گالیم اعمال می‌شود، این ماده از خود فوتونهای مادون قرمز ساطع می‌کند.

این مواد همچنین از اجزای بسیار مهم پردازشگرهای رایانه هستند. با اعمال یک ولتاژ، این نیمه‌رساناها به ذخیره و انتقال ذرات داده می‌پردازند. با وقوع این عمل، سایش الکترونها در ماده یا همان مقاومت الکتریکی منجر به تولید گرما می‌شود.

از آنجایی که مقاومت الکتریکی در لحظه اعمال یک ولتاژ آغاز نمی‌شود، الکترون‌ها از کمی آزادی حرکت پیش از کند شدن و پراکنده شدن آنها برخوردارند. محققان برای اندازه‌گیری سرعت این انتقال از یک لیزر تراهرتزی با قابلیت انتشار یک تریلیون پالس نور در ثانیه استفاده کرده و پرتو آنرا به دو نیم تقسیم کردند.

یکی از این شاخه‌ها بر روی نواری از آرسنید گالیوم تابیده و الکترونها آن را به صورت یک جریان درآورد. شاخه دیگر این پرتو به اندازه‌گیری حرکت الکترونها پرداخت.

در ماده آرسنید گالیوم، آغاز حرکت کند شدن و پراکندگی الکترونها 300 فمتوثانیه به طول انجامید.

به گفته دانشمندان این اثر در آینده برای رایانه‌های با سرعت پردازش 1000 برابر سرعت کنونی بسیار مهم خواهد بود.


ارسال شده در توسط vahdi
<   <<   26   27   28   29   30   >>   >