هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین دانشگاه آزاد اسلامی قزوین با موفقیت در محل این دانشگاه آزمایش شد.
به گزارش خبرنگار فناوری ایسنا، استفاده از هواپیماهای خورشیدی بدون سرنشین به عنوان یک فناوری جدید مورد توجه مراکز پژوهشی خارجی قرار دارد. این هواپیماها خصوصا در زمان بلایای طبیعی همچون زلزله و سیل که نیاز به حضور سریع در محل برای امداد رسانی به حادثهدیدگان است، جایگزین مناسبی برای اعزام بالگرد و گروه های انسانی تجسس و تحقیق است که با مخاطرات و محدودیتهای متعددی مواجهند.
گروهی از پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی قزوین به تازگی موفق به ساخت یک هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین شدند که به گفته مجریان طرح، این هواپیما نخستین هواپیمای بدون سرنشین خورشیدی ساخته شده در سطح دانشگاه های کشور است.
پیام خلج، مدیر اجرایی طرح ساخت هواپیمای بدون سرنشین «آریا فونیکس» در خصوص ویژگیهای این هواپیما گفت: هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین دارای بالهایی به طول دو متر، بدنه ای به عرض 140 سانتی متر و یک کیلو و 411 گرم وزن است. دور موتور هواپیما 14 هزار دور در دقیقه با قدرت هزار وات است و سلول های خورشیدی با راندمان بسیار بالا در این هواپیما به کار رفته که در کشور منحصر به فرد است.
وی گفت: این هواپیما از قابلیت پرواز در ارتفاع 500 متری و بعد پروازی 7 کیلومتر برخوردار است. داشتن پایداری و تعادل بالا و قابلیت پرواز در شب به دلیل وجود باترهای قابل شارژ از جمله قابلیت های ویژه این هواپیما است. داشتن بدنه ترکیبی از جنس چوب ، کربن و فوم از دیگر ویژگی های آن است که وجود کربن و فوم به ما وزن پایین و مقاومت خیلی بالایی برای استحکام هواپیما می دهد.
وی در خصوص انگیزه و هدف اعضای تیم از ساخت چنین هواپیمایی گفت: ایده اولیه ساخت این هواپیما یک سال و چهار ماه پیش به ذهنمان خطور کرد. در آن موقع به همراه دوستم پوریا نجفی در کلاس درس یکی از استادان درس ترمودینامیک ایده اولیه ساخت چنین هواپیمایی به ذهن مان رسید و این ایده را با مسوولان دانشگاه مطرح کردیم. بعد از پیگیری پیشنهادمان با این طرح موافقت شد. سپس اتاقی در دانشکده صنایع و مکانیک در اختیارمان قرار دادند که جا دارد از مدیر مراکز تحقیقاتی دانشگاه به دلیل حمایت هایشان تشکر کنیم. بعد از مدتی که کامیپوتر و وسایل اداری مان فراهم شد استارت اولیه کارمان که همان طراحی اولیه ساخت هواپیما بود، صورت گرفت. از این مرحله دوستان دیگری به گروه ملحق شده و رسماً کارمان آغاز شد.
وی گفت: هواپیمای خورشیدی کاربردهای فراوانی در زمینههایی همچون امدادرسانی، مسائل کنترل ترافیک و ماهواره های کوتاه برد دارد. در زمینه امداد رسانی در حوادثی همچون زلزله ای که چند سال پیش در بم اتفاق افتاد تا چند ساعت اولیه پس از زلزله نمیتوان برداشت صحیحی از عمق فاجعه داشت که با وجود وسایل پرنده همچون بالگرد میتوان این مشکل را برطرف کرد. البته استفاده از بالگرد به دلیل مصرف بالای انرژی، حضور و درگیر شدن نیروی انسانی، وقت و انرژی برای هماهنگی پرواز باعث می شود که روند امداد رسانی با تاخیر صورت گیرد ولی با استفاده از هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین که یکی از مزایایش قیمت تمام شده بسیار پایین تر از بالگرد است از صرف هزینه های گزاف جلوگیری میشود. در ضمن با استفاده از هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین از رخدادهایی که ممکن است برای خلبانان بالگرد پیش بیاید جلوگیری می شود.
خلج گفت: در این هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین با وجود یک موقعیت یاب (GPS) و با یک دوربین حرارتی نصب شده بر روی آن می توان یک دید کلی نسبت به عمق فاجعه و افراد زیرآوار به دست آورد.
وی تصریح کرد: در فاز دوم طرح با تکمیل هواپیما به طوری که قادر به پرواز بدون شارژ اولیه باشد در مسابقات هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین که در سال 2012 به میزبانی دانشگاه لویزویل آمریکا برگزار میشود، حضور پیدا می کنیم.
اعضای تیم هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین دانشگاه آزاد اسلامی قزوین (آریا فونیکس) را پیام خلج، پوریا نجفی، علی پور حسین، مهدی بتویی، مرتضی صابر دانشجویان رشته مکانیک و پارسا ملک پور و مرضیه کردگاری دانشجویان رشته الکترونیک تشکیل می دهند.