محققان توانستهاند برای اولین بار یک تصویر رادیویی نجومی از جوانترین ابرنواختر جهان را چندی پس از انفجار آن ثبت کنند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، 14 روز پس از انفجار یک ستاره در کهکشان گرداب (M51) در ماه ژوئن، تلسکوپهای هماهنگ در سراسر اروپا به ثبت یک تصویر دقیق از این انفجار کیهانی پرداختند.
این پژوهش که با همکاری دانشگاه والنسیا و موسسه فیزیک نجومی آندولس انجام شده در مجله Astronomy & Astrophysics منتشرشده است.
تلسکوپهای شرکتکننده در این پژوهش شامل تلسکوپهای ناسا در مادرید و موسسه نشنال جئوگرافیک در گوادالاخارای اسپانیا بودند.
کهکشان گرداب که در فاصله حدود 23 میلیون سال نوری در صورتفلکی ترازو قرار گرفته، صحنه یکی از خشونتبارترین پدیدههای جهان یعنی مرگ یک ستاره به شکل انفجار ابرنواختر بوده که از ظاهری زیبا برخوردار است.
چندین تلسکوپ در اسپانیا، سوئد، آلمان و فنلاند به همراه دادههای پردازش شده توسط یک ابررایانه در هلند با شیوهای موسوم به تداخل سنجی رادیویی موفق به ایجاد یک تصویر با جزئیات صدها بار بیشتر از تلسکوپ فضایی هابل شدهاند.
ابرنواخترها یکی از دیدنیترین پدیدههای جهان هستند. هنگامی که تمام سوخت هستهای یک ستاره با جرم بیشتر از حد چاندراسکار (نام حدی در نجوم) به پایان برسد، نیروی گرانش برتری یافته و ستاره شروع به انقباض میکند. دراین حالت به دلیل نبود فشار کافی داخلی، ستاره شروع به فروریزش میکند. فشار روی هسته ستاره سبب فشردگی آن میشود که در نتیجه، الکترونها و پروتونهای مجزا ترکیب شده و نوترونها را به وجود میآورند. سرانجام بخش بیرونی ستاره منفجر شده و تبدیل به سحابی ابرنواختری میشود.